Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Зала „Атанас Ванчев дьо Траси“ – това име ще носи от днес Читалня №1 в РБ „Христо Смирненски“ Хасково

Зала „Атанас Ванчев дьо Траси“ – това име ще носи от днес Читалня №1 в РБ „Христо Смирненски“ Хасково. Новината беше съобщена при откриването на кръгла маса на тема „#Библиотеката- пресечна точка на наследство и бъдеще“. Форумът е посветен на 70 години от създаването на най-голямата библиотека в регион #Хасково – „Христо Смирненски“. Във форума участва заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева.

Идеята читалнята да носи името Атанас Ванчев дьо Траси е на хасковските културни деятели.

Поетът е роден в Хасково на 3 януари 1940 г. 26-годишен заминава да учи във Франция. В продължение на години пътува и опознава културата и литературата на десетки страни по света. За свой дом избира Париж, където живее до края на живота си. Владее френски, руски, арабски, английски, италиански. Негови стихосбирки са преведени на десетки езици. Самият той е изявен преводач – превежда български автори на френски език и чужди автори на френски и руски.

Атанас Ванчев дьо Траси е вицепрезидент на световното движение на поетите. Лауреат и член на няколко научни академии – българската, френската, бразилската, европейската. Носител е на редица международни и български награди. Награден е с орден „Стара планина” – І степен за принос в популяризирането на българската култура през 2010 г. През 2016 г. става носител на голямата награда „Александър Паскалев” на Община Хасково за цялостно творчество в рамките на Литературните дни „Южна пролет“. Атанас Ванчев дьо Траси умира 30 септември 2020 година в Париж.

Последна промяна: 20 Април 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!