Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Ставислав Дечев: Дължим признателност на хората, които правят читалище „Заря“ духовен център на града ни

Образцово народно читалище „Заря-1858“ #Хасково празнува 165 години от създаването си. Това е първото читалище в Южна България и четвъртото, създадено в България преди Освобождението от османско владичество.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев връчи на председателя на ОНЧ „Заря-1858“ Красимир Кръстев паметен плакет по повод юбилея на книжовното средище.

„В нашия град има една истина. Когато Хасково празнува- празнува в читалище „Заря“. Но когато празнува читалище „Заря“- празнува цяло Хасково! И това не е игра на думи. Това е неписан градски закон, чиято история започва от преди 165 години. Няма друга институция в града ни, която всички хасковлии да наричаме НАШЕТО читалище“, каза в приветствието си градоначалникът. „Читалищните дейци са тези, които изпълват със съдържание думата читалище и превръщат тази сграда в светилище на нашата памет и на нашето бъдеще. Затова, когато говорим за признателност, аз и всички ние, я дължим на хората, които правят читалище „Заря“ духовен център на града ни!“, подчерта Станислав Дечев. „Продължавайте все така с трепет да работите за всеки следващ концерт, за всеки нов спектакъл, за поредната изложба или конкурс. Щом имате в себе си този заряд, значи ще пребъде и Читалище „Заря“, заяви кметът на Хасково Станислав Дечев.

По повод 165 години от основаването си ОНЧ „Заря-1858“ получи почетен знак от президента на Републиката, а Красимир Кръстев и Александър Милушев получиха признанието „Рицар на духа“ от Съюза на народните читалища в България.

За цялостната си дейност за развитие на читалищното дело членовете на Читалищното настоятелство и читалищните дейци получиха почетни плакети от председателя Красимир Кръстев и секретаря на ОНЧ „Заря-1858“ Александър Милушев. Празничният концерт продължи с изпълнения на школите, клубовете и музикалните класове в читалище „Заря-1858“.

 

Последна промяна: 26 Май 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!