Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

НАД 2 700 УЧЕНИЦИ ОТ 6 УЧИЛИЩА ЩЕ СЕ БОРЯТ ЗА ПРИЗА „ЕКОШАМПИОНИ“ В ХАСКОВО

Победител ще бъде училището, в което се преподадат най-много еко уроци и се съберат най-много пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета

Над 2 700 ученици от СУ “Св. Паисий Хилендарски'', ОУ "Шандор Петьофи", Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", Спортно училище" Стефан Караджа", ПГДС "Цар Иван Асен II", Основно училище "Христо Ботев" с. Войводово ще вземат участие във второто издание на кампанията за мотивиране на разделното събиране и рециклиране „Екошампиони“. Кампанията обхваща всички ученици от 1 до 12 клас от регистрираните училища и има за цел да ангажира учениците и техните семейства да събират отпадъците си разделно. Тя се организира от ЕКОПАК България - най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната, в тясно партньорство с Община Хасково.

До 11 ноември 2022 г. учениците от регистрираните за участие в кампанията училища трябва да съберат и предадат за рециклиране празни опаковки от пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. До 11 ноември в участващите училища ще се провеждат и еко уроци по темата за разделно събиране с материали, които учителите могат да свалят безплатно от  платформата на ЕКОПАК  „Рециклиращо училище“ - https://www.ecopack.bg/retsiklirashtouchilishte/. На 11 ноември по предварително съгласуван график, екип на ЕКОПАК България ще измери събраните количества от всяко училище и ще ги предаде за рециклиране.

Участието на всяко училище в кампанията се състои от два етапа - състезателна и образователна част. Основна роля в образователната част имат преподавателите във всяко училище, което се е регистрирало за участие  в инициативата. Учителите могат да проведат уроци на теми, като разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци, опазване на околната среда и устойчиво развитие, като използват помощните материали и методическите указания от образователната онлайн платформа на ЕКОПАК - „Рециклиращо училище“ https://www.ecopack.bg/retsiklirashtouchilishte/. При изтеглянето на материалите учителите заявяват броя класове, пред които ще се проведат уроците, броя ученици, които ще обхванат, и периодът на провеждане.

 

В състезателна част учениците ще получат от класния си ръководител жълти чували, предоставени от ЕКОПАК България. Учениците от всяко регистрирано училище трябва да събират у дома пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, които да смачкат предварително, да ги поставят в жълтите чували и да ги предадат на 11 ноември 2022 г. на посочен пункт за събиране на територията на училището. Така събраните пластмасови и алуминиеви отпадъци ще бъдат преброени и извозени от ЕКОПАК България при строга отчетност на събраните количества от всяко училище.

 

Отчитането на резултата и определянето на победител ще се случи чрез изчисляване на база формула, в която основните показатели са събраното количество рециклируеми отпадъци от опаковки и броя на проведените уроци, които се отчитат в платформата „Рециклиращо училище. Учители за чиста природа!“. Формулата за изчисляване на класирането е публикувана на https://www.ecopack.bg/bg/ekoshampioni.

 

Голямата награда за победителя е изграждане на „Зона за еко-междучасие“ в училището, оборудвана с места за сядане и почивка (с меки столчета тип „пуфове“/„барбарони“), малка библиотека с книги/настолни игри, масичка и информационно табло. Зоната ще бъде модулна, така че да може да се постави на най-подходящото за целта място, избрано от училищното ръководство.

 

А всяко училище, участвало в кампанията ще получи като награда: 5 футболни топки, 5 баскетболни топки, 5 волейболни топки, както и грамота за участие с отбелязаното количеството събран за рециклиране материал.

 

В първото издание на инициативата се включиха над 52 училища и 30 000 ученици от
1 до 12 клас от Добрич, Русе и Бургас и бяха събрани над 12 тона отпадъци от опаковки и преподадени над 900 еко-урока.

 

Чрез кампанията „Екошампиони“ ЕКОПАК България и община Хасково целят да помогнат за изграждането на навици сред децата и семействата за  изхвърляне на отпадъците от пластмаса, алуминий, хартия и стъкло разделно в обособените за целта цветни контейнери и по този начин да осигурят по-чиста градска среда и ресурси за кръговата икономика.

 

 

Последна промяна: 12 Октомври 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!