Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Арт-фест, творчески ателиета, арт-скаути, сага за огън и лед и театрални спектакли в проект АРТКРАФТ

 

Уникална по рода си колаборация между съорганизатори - община, театър и гражданска организация- това представлява един от най-иновативните проекти в Хасково.

АРТКРАФТ е проект на ДКТ „Иван Димов“, Община Хасково и Алианс за регионално сътрудничество и развитие в партньорство с NORTH Consulting ehf., Iceland. Днес на пресконференция партньорите представиха основните инициативи, които ще бъдат изпълнени в рамките на това сътрудничество. Проектът се финансира по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Планираните събития се отличават от традиционната културна продукция на Община Хасково. Те засягат нови интерпретации върху съществуващи културни продукти, нови публики, нови партньорства, нови форми и жанрове, нови пространства и нови социални ефекти, нови канали за информация, нови модели на потребление, нов синтез между различните форми на изкуствата и между изкуствата и другите обществени сфери.

„АРТКРАФТ“ създава възможности за включване на повече млади хора в културния живот като използва потенциала, който изкуството и културата предлагат. Дейността по проекта на Община Хасково е насочена към артистичното и културно образование в сферата на музиката под формата на работни ателиета за деца и младежи от 6 до 29 години.

В ателиетата МУЗИКАЛЕН КАЛЕЙДОСКОП млади таланти ще открият, развият и получат професионална подкрепа в сферата на музикалното изкуство.

Ще бъдат сформирани групи за обучение на деца и младежи по гъдулка, гайда, тамбура, кларинет, перкусии, тромпет, флейта, цигулка и виолончело. Планираните занимания ще се провеждат по предварително подготвен график в гр. Хасково, с. Криво поле, с. Войводово, с. Орлово и с. Конуш. Участието в ателиетата е напълно безплатно и не изисква никакви разходи от страна на желаещите да се включат. Един участник може да избере повече от един инструмент като не е необходимо да притежава собствен такъв.

Необходимо е да се попълни онлайн заявка https://forms.gle/qvBvmsLtyGbXd3Cd6.

АРТКРАФТ ФЕСТ:

Фестивалът ще е с продължителност от седмица и ще се разгърне на няколко места в града - Градска градина, парк Кенана и парк Ямача.

ГЛОБАЛНО ЛОКАЛНИ:

В рамките на дейността ще се реализират конкурс за плакат на пиеса и две творчески резиденции "ТИ ВОДИШ" в България и в Исландия за 14 артисти.

МУЗИКАЛЕН КАЛЕЙДОСКОП:

Дейността цели въвличане на представители на различни етнически групи живеещи на територията на Община Хасково, които ще опознаят по-добре изкуството чрез организиране на събития, посветени на артистичното и културно образование в сферата на музиката, поднесени под формата на работни ателиета за деца и младежи.

АЗ- ХУДОЖНИКЪТ:

В рамките на дейността ще се реализира пътуваща изложба на създадените в рамките на събитието "АЗ- ХУДОЖНИКЪТ" портрети в с. Криво поле, с. Войводово, с. Орлово и с. Конуш (област Хасково) и с. Татарево (област Пловдив), със съпътстващи концерти на участниците в образователните ателиета и лагер.

АРТ-СКАУТИ:

В 7-дневен изнесен образователен лагер ще бъдат включени 20 млади таланти от школите за изкуства и клубове по интереси в града. Общо 7 образователни и творчески програми ще се разработят и реализират от модератори с квалификация опит в подходящите направления.

ПОКАНА ЗА ТЕАТЪР: Можеш ли да повярваш?:

След премиерата по време на АРТКРАФТ ФЕСТ, театралната пиеса „Можеш ли да повярваш?“ ще потегли на турне и ще бъде представена в четири малки населени места, където гостуването на театър не е типично - град Ивайловград (Община Ивайловград, Област Хасково), град Симеоновград (Община Симеоновград, Област Хасково), град Гълъбово (Община Гълъбово, Област Стара Загора) и село Татарево (Община Първомай, Област Пловдив).

САГА ЗА ОГЪН И ЛЕД:

Дейността ще се разгърне в два етапа: Провеждане на творческата резиденция "ТИ ВОДИШ" в Исландия като продължение на проведената в България и подготвяне на фотографска изложба в Рейкявик. Вторият етап е свързан с реализиране на две нови културни събития в Рейкявик – представяне на съвместна фотографска изложба "Сага за огън и лед" и прожекция пред исландската публика на българската пиеса "Можеш ли да повярваш?", която ще бъде заснета със субтитри. Като съпътстващи събития ще бъдат проведени пресконференция и среща-разговор с творците.

Проектът е на обща стойност 391 083 лв. Финансирането е Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Инвестицията в осигуряване на обществена достъпност до културно съдържание и образование, е ключова предпоставка за изграждане на европейска идентичност в рамките на общността, но съхранявайки различните културни традиции на голямото европейско семейство.

Изграждане на широко сътрудничество между организации от страните донори и България, чрез които да се намалят икономическите и социални различия в Европа. Приемайки културата като двигател за местно и регионално развитие, организации от България и Исландия се обединяват за развитието на мултикултурен диалог.

Последна промяна: 4 Май 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!