Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

120 години от основаването на Осма пехотна тунджанска дивизия чества днес Хасково

 

 

Хасково чества днес 120 години от основаването на Осма пехотна тунджанска дивизия. Церемонията организира Военно формирование 52 740 с командир подп. Иван Бонев. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев, командирът на поделението подп. Иван Бонев, областният управител на Хасково Гинка Райчева и заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева поднесоха цветя на признателност пред героизма на българските военнослужещи.

На 30 декември 1903 г. със свой указ княз Фердинанд сформира Осма пехотна тунджанска дивизия. Това е едно от основните тактически формирования през войните за национално обединение. Дивизията участва активно в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. В състава на Осма пехотна тунджанска дивизия е Десети пехотен родопски полк, пред паметника на когото днес Хасково се преклони.

„След Втората световна война щабът на дивизията се премества в Хасково. Втора механизирана бригада пряк наследник на славните традиции, а хасковските военнослужещи от 31-ви механизиран батальон сме преки наследници на Десети пехотен родопски полк. Ангажираме се пред всички вас, че ще носим с достойнство традициите на нашите предци. Няма да забравим подвига и саможертвата им, защото те са загинали, за да ни има нас и за да я има България“, каза командирът на Военното формирование подп. Иван Бонев.  

Последна промяна: 29 Декември 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!