Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Проект „Сътрудничество за социална солидарност сред европейците“ с акроним “COOPERATION”, финансиран по Програма за граждани, равенство, права и ценности (CERV) на Европейската комисия.

                                                                         

   Project: 101091263 — COOPERATION — CERV-2022-CITIZENS-TOWN                       

 

 

 

Проект „Сътрудничество за социална солидарност сред европейците“ с акроним “COOPERATION”, финансиран по Програма за граждани, равенство, права и ценности (CERV) на Европейската комисия.

Партньори по проекта: Европа Бери Турейн, Франция, Община Комотини, Гърция и Община Веспрем, Унгария.

Място/Дати: Срещата се състоя в град Хасково, България от 03.09.2023 г. до 07.09.2023 г.

Кратко описание: Проектът има за цел да предостави своеобразна платформа за осъществяване на международен обмен на активни младежи, обединени около общи цели и ценности, като солидарност и преодоляване на неравенствата, социална справедливост и зачитане на мнението и възгледите на различните. За постигането на конкурентна, справедлива и устойчива Европа е необходимо сътрудничество на всички нива на управление, включващо местни и регионални власти, граждани, местни общности, като това ще увеличи доверието на гражданите и ще окаже положително въздействие върху икономическото и социалното развитие. Провокира се активното участие на местните власти и експерти от институциите на ЕС за съвместно търсене на решения и адекватни политики за намаляване на негативните ефекти от кризите за представителите на най-уязвимите групи от населението. Дебатирането по актуални теми привлича интереса не само на участниците в дискусиите, но и на местната общественост, която подкрепя всички адекватни решения за преодоляване на негативните резултати от кризите и разделението в обществото. Наред с възможностите за осъществяване на междукултурен обмен и опознаване на младежите, бяха обсъдени социални решения, които да бъдат разпространени не само сред участващите партньори, но и сред представители на местните власти от страната домакин, като възможност за надграждане на резултатите от проекта. Те бяха оформени като дигитална брошура, която може бързо и лесно да достигне до по-широк кръг заинтересовани лица.

Дейностите, заложени за изпълнение в рамките на проекта, се осъществиха по време на традиционните тържества по случай Деня на Хасково – 8-ми септември, когато се организира разнообразна празнична програма и града се изпълва с множество гости и включваха:

  • Младежка работилница на тема: „Цветовете на Европа“, която се проведе на 04.09.2023г. от 10:00 часа в Младежки дом - Хасково. В рамките на дейността участници от партниращите организации имаха възможност да нарисуват характерни за страните си картини в неформална среда. По този начин те се опитаха да преодолеят бариерите между тях, опознавайки културата на другите и забавлявайки се да намерят общите характеристики, които да ги обединят и поведат към съвместно бъдеще.
  • Младежки дебат, който се проведе на 04.09.2023г. от 11:00 часа на тема: „Последствия от Ковид 19 пандемията върху младежите от Европейския съюз“. Разрастването на пандемията ограничи възможностите за участие на младежите в процесите по вземане на решения на местно, национално и Европейско ниво. Ограничаването на голяма част от правата и свободите на хората създаде настроения срещу властите. Изключително полезно беше да се чуе гласа на младите в неформална среда по отношение на ефектите от пандемията върху тях и възможностите за ограничаване на последствията и мерки за ефективно възстановяване.
  • Кръгла маса, която се проведе на 05.09.2023г. от 11:00 часа в зала Хасково на тема: „Преодоляване на неравенствата като ефект върху младежите и уязвимите групи“. Участие взеха експерти от институциите на Европейския съюз, представители на местните власти от Южен централен район, народни представители от региона, гости от партниращите организации и др. Основните теми, които бяха засегнати включваха възможностите за идентифициране на адекватни решения за преодоляване на неравенствата и социална справедливост сред младежите и уязвимите групи, породени вследствие от разразилите се кризи. Участниците се ангажираха с последващо изпълнение на идентифицираните мерки и разпространение на резултатите от срещата сред по-широк кръг заинтересовани страни.
  • Празничен концерт, които се проведе на 05.09.2023г. от 20.00 часа на тема:  „Богатството на Европа“. Събитието даде възможност да се представи културата на участващите партньори - чрез музикално и/или танцово наследство. По време на празничния концерт танцови формации от партньорските организации изпълниха индивидуално традиционни танци. Публиката на концерта не беше просто пасивен наблюдател, а се включи активно в изпълнението на танците като културен обмен. 
  • Участие в тържествата за Дните на Хасково и Деня на Съединенито на България. В началото на месец септември жителите и гостите на града традиционно отбелязват тези празници, като те са изпълнени с богата културна програма. Площадите на града се изпълват с множество от хора и се настанява празнична атмосфера. Гостите от партниращите страни от ЕС имаха възможността да се докоснат до тази атмосфера и по-активно да се запознаят с културното богатство на региона.
  • Посещение на забележителностите на Община Хасково. За участниците беше организирана туристическа обиколка на забележителностите в Община Хасково. част от които - етнографски музей "Паскалева къща", възрожденската къща - "Кирково училище", "Монумент Света Богородица" - вписан в книгата „Световните рекорди на Гинес“ като най-високата в света статуя на Света Богородица с Младенеца. Посещение на "Александровска гробница" - тракийска гробница датирана от IV в.пр.Хр., както и "Узунджовска църква" - най-голямата селска църква в България.

По време на събитията, проведени в рамките на проекта, активно участие взеха 208 чуждестранни гости от партниращите организации.  

За повече информация за резултатите по проекта, може да се запознаете с Event Description Sheet

За повече информация за изпълнението на проекта, моля, изгледайте специално подготвения видеоклип: 

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=V06z4mYx8ko 

Файлове

Последна промяна: 3 Март 2024

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!