• 15.05.2021 - 16.05.2021
  • Парк "Кенана"

Община Хасково

 

ОРГАНИЗИРА

55 Национален събор

на народното творчество

Kитна Тракия пее и танцува“

 

15 – 16 МАЙ 2021 г.,

ГР.  ХАСКОВО, ПАРК „КЕНАНА“

 

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е духовната емблема на Хасково. През своята десетилетна история съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество.

По повод 55-то издание, Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ се възражда в своя първоначален формат. Той ще се проведе в рамките на два дни – 15 и 16 май 2021 г.

 

Първият ден, 15 май 2021 г. (събота),  ще бъде с конкурсен характер. Участват любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории:

  • Певчески групи
  • Танцови групи
  • Ансамбли
  • Индивидуални изпълнители
  • Народни обичаи

Участниците ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи.

Във всяка категория община Хасково присъжда златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти.

Участието в Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде зачетено и за явяване на  етап от 6-я Национален преглед на фолклорните ансамбли от Националната секция за България на CIOFF.

За конкурса на 15 май е необходимо участниците да попълнят заявка по образец и да я изпратят на имейл: culture@haskovo.bg или на адрес: 6300 Хасково, Община Хасково, пл.Общински №1.

 

Вторият ден на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде наситен с изпълнения на професионални и любителски клубове за народни песни и танци, детски групи и музиканти. Ще бъде поставен акцент върху традиционното тракийско народно творчество и местни обичаи. 

 

 

Предвид развитието на епидемичната обстановка и въведените противоепидемични мерки, Община Хасково си запазва правото, до 10 дни преди провеждане на събитието, да промени периода и условията на провеждане на събора, за което участниците ще бъдат уведомени.

 

Обявата, Регламента и заявката за участие ще намерите в прикачения файл.

 

Върни се в началото на страницата