• 15.02.2018 - 28.02.2018
  • Галерия „Форум”

PAPERCHASE / SUPPORT PAPIER

 

ПО ПОВОД ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА РБЪЛГАРИЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ОРГАНИЗАЦИИТЕ TRAFFIC D’ART (СТРАСБУРГ) И АDVERTISING АRTISTS (СОФИЯ)

 

ПРЕДСТАВЯТ

 

ФРЕНСКИ И БЪЛГАРСКИ СЪВРЕМЕННИ ВИЗУАЛНИ АРТИСТИ, ЧИИТО ПРОИЗВЕДЕНИЯ СА ВДЪХНОВЕНИ ОТ ХАРТИЯТА И НЕЙНОТО ЗНАЧЕНИЕ ЗА НАШАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.

 

Предпремиерното представяне на проекта ще се състои на

15 февруари 2018 г. от 18.00 ч. в галерия "Форум" - гр. Хасково.

 

Вход: свободен.


 

 

Проектът PAPERCHASE/ SUPPORT PAPIER има амбицията да представи един успешен артистичен диалог между Франция и България, стимулирайки обмена на творби, в които хартията е вдъхновител на артистична позиция. Той е част от културните събития в рамките на Председателството на РБългария на Съвета на Европейския съюз.

 

Организациите TRAFFIC D’ART (СТРАСБУРГ) И АDVERTISING АRTISTS (СОФИЯ) влизат в пряка колаборация по темата, като представят по десет национални автора, чиито произведения са вдъхновени от хартията.

 

Водеща е концепцията, че всяко произведение е плод на личностно търсене от страна на автора, а не е сведено до илюстрация на исторически факт или до търсенето на естетически интересен артефакт. Хартията е тяло на идеи, наследство, съхранение на култура, мисъл, религия, история и изкуство.

 

PAPERCHASE/SUPPORT PAPIER представя автори, в чиито артистични концепции и търсения се преплитат темите за преходното, за паметта и за комуникацията. Без да работят заедно или да имат пряка връзка помежду си, в своите концепции те стигат до сходни изследвания и позиции. Хартията застава над материалното съществуване на арт-обекта и е разглеждана като огледало, като платформа, която разгадава човешките кодовете и културните норми в съвременната дигитална среда.

 

Advertising Artists e млада организация, която промотира съвременни български  визуални артисти, работещи в сферата на изящното изкуство и дизайн. Организацията дава възможност на артистите свободно да задават своите въпроси и да споделят своите търсения, провокирайки установени обществени нагласи.

 

Вярваме, че новаторският дух на селектираните от кураторите Цветелина Анастасова и Alain Eschenlauer артисти, предлага различен, неконвенционален подход към една исторически известна и многократно интерпретирана тема.

 

Експозицията в галерия “ФОРУМ”, гр. Хасково (15.02-28.02. 2018г.) е предпремиерно представяне на проекта, който в последствие ще бъде експониран в София и Страсбург.