• 08.09.2017
  • КСК „Спартак“     

 

20.30 ч., КСК „Спартак”                     

Концерт на Стокхолмски хор „Перуника“, с диригент Михаил Делчев


 

 

Вокален ансамбъл  ”Перуника – Стокхолм” е създаден през есента на 2014.

Богатството от ритми, звук и хармония на  българския фолклор събира 19 певици под диригентството на Михаил Делчев, които основават ”Перуника”. Подбора е прецизен - от 114 кандидати са избрани 19 певици с богат опит и традиции в хоровото пеене. Резултатите не закъсняват – ”Перуника” привлича вниманието на музиканти и на любители на музиката. Хорът развива активна концертна дейност като между другото участва в две поредни издания на ”Вечери на Културата в Стокхолм”, проекти с световно известни артисти като Марина Абрамович, провежда първите си концертни турнета в Швеция, както и курсове и концерти с български фолклор. През юни 2017, Перуника участва и като почетен гост на международният фестивал Черноморски звуци / Балчик.

В репертоара на хора са произведения на Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Иван Спасов и Георги Андреев – произведения, превърнали се в класика на българското фолклорно богатство и наследство.

 

 

Михаил Делчев е роден в град Хасково.

Завършва Хорово-диригентския клас на Българска Музикална Академия като студент на проф. Васил Арнаудов в Българска Държавна Консерватория.

 

Работил е като Главен диригент на Детски хор “Орфей” и Мъжки хор, Хасково. През 1990 г. печели диригентски конкурс за едногодишна специализация в Кралската музикална консерватория в Копенхаген, Дания. Продължава квалификацията си с курсове по “Съвременна хорова музика” в Стокхолм, “Ренесансова музика” в Лондон и “Барокова интерпретация” в Щутгарт и Копенхаген.

 

Установява се в Дания, където в момента е, художествен ръководител на на вокалния ансамбъл “Collegium Vocale – Aarhus”, ораториалния хор Caeciliakoret. Дългогодишен диригент на духовия оркестър “Tonica”, на Университетският Мъжки Хор – Орхус и гост-диригент на оперния хор в гр. Орхус.

 

Основател и диригент на три датски женски хора за български фолклор – “Усмивка”, Копенхаген, и “Седянка”, Орхус и хор “Иглика“ към Музикалната Консерватория в гр. Одензе.

 

Основател и диригент на женски вокален ансамбъл Перуника – Стокхолм, Швеция.

 

Михаил Делчев гастролира като диригент на хорове и оркестри в Дания, Швеция, Германия и САЩ. Рьководи летни курсове за чужденци по български песенен и инструментален фолклор.