Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

ТРИ ДНИ ХАСКОВО ЩЕ ПЕЕ И ТАНЦУВА С „КИТНА ТРАКИЯ ПЕЕ И ТАНЦУВА“

58-то издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе в три дни – 10, 11 и 12 май 2024 г. на сцените в парк #Кенана.

Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са във всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи са 14, ансамблите са 8, индивидуалните изпълнители са 40, съставите, представящи народни обичаи са 3. Това съобщи на пресконференция днес заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева.

Конкурсната програма ще се проведе на 11 май /събота/. Началото е в 9,00 часа на двете сцени в парк Кенана.

В 12:00 часа в събота е официалното откриване на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ със специалното участие на оркестър „Славяни“ от Стара Загора и Симоне Маркова.

Председател на журито на Първа сцена е изтъкнатият български хореограф и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл „Китна Тракия“ Трендафил Димитров, членове са Красимир Димитров- хореограф и Диляна Пецова – етнограф от РИМ-Хасково.

На втора сцена журито е в състав: председател е народният певец Данислав Кехайов, членове – Златка Тимонова- хореограф и Маргарита Цветанова- етнограф от РИМ-Хасково.

За втора поредна година на „Китна Тракия пее и танцува“ ще гостува Танцов клуб „Балкан“ от Одрин с ръководител Мария Чъкърък. Те пристигат в града ни със съдействието на Генералното консулство на Република България в Одрин и лично на генералния консул там Борислав Димитров.

Празниците на българския фолклор в Хасково продължават три поредни вечери.

За всички жители и гости на Хасково веселието започва още в петък, 10 май 2024г., от 18,00 часа на голямата сцена гостуват Ана-Мария и Иван Звездев в едно невиждано до сега кулинарно-музикално шоу. Майстор-готвачът Иван Звездев е избрал да изкуши гостите на „Китна Тракия пее и танцува“ с 300 порции тракийско пиле с булгур, а Ана Мария ще пее и танцува заедно с публиката.

На 11 май 2024г./събота/ след конкурсната програма, от 18,00 часа е големият концерт на вечерта. На първа сцена на Кенана ще играят любимците на хасковската публика от Представителен танцов ансамбъл "Златна Тракия" - Хасково и Народен оркестър при Община Хасково.

На 12 май 2024г. /неделя/ празниците на народното творчество в Хасково продължават от 18:00 часа. За първи път на сцената на „Китна Тракия пее и танцува“ е концерт-спектакълът на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" #Бургас. Невероятните изпълнители от #Странджа ще представят танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения от всички етнографски области на Родината, които разкриват огромното фолклорно богатство на България.

За да бъде незабравимо преживяването за всички гости на Събора „Китна Тракия пее и танцува“, Община #Хасково отново ще подготви "Кът за спомени", декорирана с автентични предмети от тракийския бит, където всеки може да си направи снимка за спомен, а моми и момци отново ще могат да се люлеят на две кичести люлки в парк Кенана.

* При неблагоприятни метеорологични условия, концертите на „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведат в зала „Дружба“. Община Хасково ще информира своевременно при промяна на програмата.

Последна промяна: 8 Май 2024

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!