Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

57-и Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е фолклорната емблема на град Хасково. През своята десетилетна история съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество.

57-то издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе в рамките на три дни – 12, 13 и 14 май 2023 г.

Конкурсната програма ще се проведе на 13 май 2023 г. (събота), вторият ден от събора. Участват любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории:

  • Певчески групи
  • Танцови групи
  • Ансамбли
  • Индивидуални изпълнители
  • Народни обичаи

Участниците ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи.

Във всяка категория община Хасково присъжда златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за представянето си на уникалния събор за самодейци и автентични изпълнители.

За конкурса на 13 май е необходимо участниците да попълнят заявка по образец и да я изпратят на имейл: culture@haskovo.bg или на адрес: 6300 Хасково, Община Хасково, пл. „Общински“ №1.

Във всяка от празничните фолклорни вечери на 12, 13 и 14 май 2023 г. на сцената на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще гостуват любими народни изпълнители. Ще се вият кръшни хора, ще се пеят вечните български народни песни, ще се представят автентични носии, а на кичести люлки в парка ще се срещат моми и момци.     

По време на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ по стара българска традиция ще бъдат представени емблематични български занаяти, автентични национални ястия и традиции от близкото и далечно минало на българите.

Община Хасково очаква на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ценители на българското народно творчество и занаяти от цялата страна в три празнични дни- 12,13 и 14 май 2023г. За да покажем, че духът на българите е силен, традициите са живи, а България е вечна!  

 

Файлове

Последна промяна: 23 Март 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!