Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Информационно събитие

Проект
Интегрирани зелени градове / InGreenCi – В2.11.04
Област на интервенция: 1.1. Защита, управление и промотиране на природните ресурси
Договор No. B2.11.04 / 20.03.2012

 

09.09.2013г.


В изпълнение на проект “Интегрирани зелени градове / InGreenCi”, на 6 и 7.09.2013г. в град Хасково се проведе Информационно събитие, включващо програма за запознаване на гостуващите гръцки специалисти (инженери, еколози, техници) с политиката на Община Хасково в областта на паркоустройството, с предстоящи за реализация проекти за благоустрояване на градски площи в Хасково, както и с разработените в рамките на проект “Интегрирани зелени градове/InGreenCi” Географска информационна система  (ГИС), Интегрирано ръководство за управление на градските зелени площи и Електронна обучителна игра.
За целите на ГИС, по проекта, са заснети 156 обекта в гр. Хасково с територия от 1709.630 дка. На всеки обект е направен паспорт с подробна информация. Създадена е база данни, включваща – обект, идентификатор, идентификатор по кадастрална карта, обща площ, озеленени площи, категоризация на озеленената площ, собственост, акт за собственост, категория на поддържане. Цялата система е изградена, инсталирана,  конфигурирана, мигрирани са данни, създадени са бази данни, интегрирана е и е пусната в експлоатация.
Интегрираното ръководство за управление на зелените площи в град Хасково, съдържа технологични карти с количествени показатели за поддържане на единица озеленена площ, подробни технологични изисквания за поддържане на структурните елементи на озеленените площи и подготвителни работи за озеленяване, включително проучване, анализиране и изготвяне. Технологичните изисквания имат характер на методически указания за експлоатация и обслужване на паркоустроените площи.
Разработената уеб-базирана електронна обучителна игра за градските зелени площи в град Хасково е ориентирана основно към възрастова група 14-19 години и представя няколко разделени на зони озелени площи в град Хасково. Всяка от тях може да се обработва поотделно чрез засаждане на различни растения и полагане на грижи за тяхното отглеждане. Всеки растителен вид е представен със снимков и текстови материал, като чрез тест се отчита степента на познаване на тази информация отстрана на потребителя и се дава възможност за преминаване на различни нива. Процентно се онагледява завършеността на всеки един парк и неговите зони. Води се статистика за класирането и постиженията на всеки потребител.
В рамките на проведеното Информационно събитие се състоя още танцов спектакъл и прожекция на филм за зелената система на Хасково. Младежи-доброволци раздадоха на присъстващите информационни материали, популяризиращи целите и резултатите от проекта.

Последна промяна: 11 Август 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!