Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева и екипът на ПИЦНВ Хасково представиха днес инициативите по повод  26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества

 

Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково работи приоритетно с деца и ученици с цел прилагане на превантивни мерки за предотвратяване употребата на опасни вещества. Над 770 деца са обхванати от програмите на превантивния център в Хасково през 2022 година, а пред 2023 година до момента беседите, игрите и занятията са достигнали до 896 ученици от хасковски училища.

По отделните програми:

През 2022 година са обхванати 697 ученици от 5 до 11клас в училищата в Хасково по универсалната превенция на употребата на наркотични вещества.  

По Националната програма “Кодово име „Живот“ - за превенция на употребата на наркотични вещества в училищна среда за ученици  5 – 7 е работено с 33 ученици.

Националната програма „ От връстници за връстници“ за превенция на употребата на наркотични вещества в училищна среда за ученици 8 -11 клас експертите от ПИЦНВ Хасково са работили с 49 ученици от  ПГДС „Цар Иван Асен II“ и ФСГ „Атанас Буров“.

През 2023 година от януари до март са проведени интерактивни занятия на тема „Опасно забавление е употребата на райски газ“ с 340 деца от 6 –7 кл.

С други 266 ученици са организирани интерактивни занятия на тема „Безопасен интернет“, а за вредите от  тютюнопушенето са проведени занятия със 163 ученици. На тема „Алкохолът и тийнейджърите интерактивните занятия на ПИЦНВ са обхванали 127 ученици.

Сега от ПИЦНВ Хасково организират:

На 21.06.23г.(сряда), от 11:00 ч. в голямата зала на Младежки център- Хасково.

Във  връзка с отбелязването на 26 юни – Международен ден за борба с употребата и разпространението на наркотици, Общински съвет по наркотични вещества - Хасково и Превантивно-информационен център по наркотични вещества към него организират провеждане на игра за знания „Здрави и успешни“. В нея ще участват ученици от 9-11клас от девет хасковски гимназии. На участниците ще се задават въпроси, свързани с вредното действие на психоактивни вещества. Играта ще бъде подготвена от енергичен екип от „Куиз-диз“ Стара Загора. Целта на мисловната игра е акцент върху вредата от  употребата и злоупотребата с наркотични вещества, активно общуване и съревнование на знанието между младите хора, разказа днес секретарят на ПИЦНВ Снежана Симеонова.

 

На 26.06.23г.(понеделник), от 13:30ч. в голямата зала на Младежки център – Хасково.                                                                                                                       

Превантивно - информационният център по наркотични вещества организира среща със  Стефан Бакалов - началник на отдел „Борба с наркотрафика“ на Агенция „Митници“, с ученици от хасковските гимназии. 

Екипът на Стефан Бакалов ще представи пред младите хора своята кауза „Не сте сами“ с лекция, презентация за новите психоактивни вещества и тяхното вредно въздействие върху психичното и физическо здраве. В края на срещата ще се демонстрира откриване на наркотик с обучени митнически кучета. Така учениците ще видят реалната работа на екипа на митническа администрация и възможностите за предотвратяване на трафик на наркотични вещества.

Последна промяна: 16 Юни 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!