Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Заместник-кметът на Община Хасково Динко Тенев присъства на официалната церемония по полагане на основния камък на параклис „Св. Архангел Михаил“

Заместник-кметът на Община Хасково Динко Тенев присъства на официалната церемония по полагане на основния камък на параклис „Св. Архангел Михаил“. Бъдещият православен храм ще се намира на територията на Военно формирование Хасково.

Начинанието е благословено от Негово високопреосвещенство Николай- митрополит пловдивски, а света литургия отслужи лично Знеполският епископ Арсений. Той положи в основите на бъдещия храм кръст, горящо кандило и стъкленица с послание. Подписи под документа положиха бригаден генерал Станимир Христов- командир на Втора тунджанска механизирана бригада, заместник областният управител на Хасково Митко Петров, заместник-кметът Динко Тенев и епископ Арсений.

Преди 9 септември 1944г. в Хасково е имало два военни параклиса. Те са носели имената на Свети Архангел Михаил и на Свети Пантелеймон. По време на комунистическия режим храмовете са разрушени.

С полагането на основния камък на бъдещия параклис „Свети Архангел Михаил“ в поделение 52 740 се възстановява традицията във всеки военен обект да има параклис, където да се почита паметта на загиналите български войни, да се съхранява изконната връзка между българската армия и българската православна църква, да се възпитават нравствени ценности и добродетели. Това са част от мотивите на Сдружение с нестопанска цел „Тунджанци – Решителност и чест“, което инициира изграждането на храма, съобщи командирът на поделението подп. Иван Бонев.

Днес бригаден генерал Станимир Христов получи официално одобрен и благословен от Пловдивския митрополит проект за градеж на първия в новата история на Българската армия православен параклис във военно поделение в Хасково.

Последна промяна: 29 Февруари 2024

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!