Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Втори ден продължават срещите – разговори от първо лице за наркотичните зависимости

Втори ден продължават срещите – разговори от първо лице за наркотичните зависимости. Ученици от хасковските училища разговарят с хора, които са преминали през ада на зависимостите и са успели да се избавят от него. Превантивните срещи са по инициатива на Община #Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Днес в зала „Хасково“ гимназисти от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ разговаряха с представителите на терапевтична общност „Ново начало“.

Те са Желяз, Данчо, Антон и Мартин – бивши зависими, успели да излязат от ада на зависимостите. Те разказват на учениците от първо лице за своя горчив опит, за ужаса, през който са преминали и за трудното прекъсване на зависимостта от наркотиците.

„Основата на една зависимост започва с погрешни вярвания и ценности. Началото на нашата зависимост започва в детските години. Тя е двулична и измамна като монета с две лица. От едната страна всичко е прекрасно, безгрижно, еуфорично. От другата страна е адът. Ледът е хлъзгав и тънък, а пропадането е болезнено. С времето зависимостта се засилва и прогресира. Този процес води до разруха, загуба и болка. Ние оставаме съвсем сами и губим всичко- #здраве, психика, пари и #семейство. Накрая стигаме дъното…“, казват от „Ново начало“. И разказват личните си истории за миналите зависимости и за кошмарното излизане от ада. А извън личния разказ, те говорят с учениците за последиците от употребата на наркотици, особено на синтетичните дроги. Зависимостта при тези субстанции може да се случи дори от няколко приема. А последствията са психози, психически разстройства, трайни изменения в кондицията, кръвоизливи, инсулти, не рядко се случват усложнения дори още при първия прием, предупреждават от терапевтичната общност.

 

Последна промяна: 10 Ноември 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!