Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Театър „Мим Арт“ представя спектакъл „Двете малки свраки, носещи късмет“

 

Театър „Мим Арт“ представя спектакъл „Двете малки свраки, носещи късмет“. Постановката ще се играе в ДКТ „Иван Димов“- Камерна зала, на 21 септември 2023 година от 18,00 часа. Вход свободен!

Поводът за гостуването на Театър „Мим Арт“ към Сдружение „Тишина“ е Международният ден на жестовия език. Всяка година последната седмица на септември е Международната седмица на глухите хора, а 23-ти септември е Международен ден на жестовия език.

Театралният спектакъл „Двете малки свраки, носещи късмет“ разказва за приключенията на две свраки, които водят  публиката през различни перипетии, благородни и не толкова благородни пакости, но винаги в името на доброто и приятелството. Тяхната енергия и любопитството им към заобикалящата ги среда ни потапят в свят на чудеса и вълшебства.

Едно от иновативните предизвикателства на този спектакъл е използването на жестов език – езикът на глухите хора, чрез който той се възприема и от чуваща публика, и от публика с увреден слух. В театралния спектакъл участва и гост – актьор без увреден слух, който в определени сцени използва жестове редом с репликите си.

Театър „Мим Арт“ към сдружение „Тишина“ е създаден през 2008 година от група младежи с увреден слух, завършили НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и Нов Български Университет - Департамент “Театър“. Творческият екип е сформиран на база опит и умения на глухите изпълнители, минали през школата на група за синхронно пеене и танци „ЖЕСТИМ“. Техните знания и натрупан стаж в музикалното и театралното изкуство с жестов изказ, са предпоставка за професионално обучение и израстване.

Публиката на театър „Мим Арт“ включва аудитории от глухи любители на театъра, малки и големи зрители с и без увреждания, съпричастни към изкуството. Спектаклите на театъра са разпознаваеми и от чуваща публика, привлечена от синхронна интерпретация на говоримия език чрез невербален жестов изказ. Озвучаването на ролите на глухите артисти се извършва от техни чуващи колеги на аудионосители.

Представленията на театър „Мим-Арт“ се играят на различни театрални сцени в София и в страната. Театърът участва и в международни фестивали на театралното изкуство, където печели престижни награди. За своята дейност театър „Мим Арт“ е награден от Министерство на културата с Грамота за принос в българската култура, а тяхната основателка и художествен ръководител Мария Атанасова е наградена с медал „Симеон велики“ – Печат и Звезда. 

Последна промяна: 18 Септември 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!