Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Станислав Дечев: Да имаме сила и доблест, за да изпълняваме своя дълг към родния град с достойнството и вярата на Македоно-Одринските революционери

 

Хасково чества тържествено 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Пред паметника на Десети пехотен родопски полк венци на признателност към българските четници и комити поднесоха кметът на Община Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, областният управител Гинка Райчева, командирът на Военно формирование Хасково подп. Иван Бонев, заместник областният управител Митко Петров, заместник-кметът на Хасково Динко Тенев, общински съветници, представители на политически партии, патриотични организации и граждани.

„Географски Хасково е далече от горящите въстанически полета и баири. Но хасковлии са част от смелите четнически отряди. Те се бият наравно със своите братя от Одринско и Македония и заедно с тях проливат свидна българска кръв върху изтерзаната ни земя, останала извън пределите на България. На тези юначни мъже историята вече е дала най-високата титла и ги е нарекла македоно-одринските революционери от Хасково“, каза в словото си кметът Станислав Дечев. Градоначалникът цитира имената на войводите Тане Николов, Никола Коев - Мамин Кольо, Петър Ангелов и на всички четници от Хасково, участвали в Мекодоно-одринското опълчение.

„Със сигурност историята не е записала имената на всички хасковлии, които са се били с достойнство и вяра в Македония и Одринска Тракия. Но ние днес сме длъжни да имаме същата сила и доблест, за да изпълняваме своя дълг към родния град и Родината с достойнството и вярата на Македоно-Одринските революционери! Поклон пред героите! Да живее България!“, каза кметът на Хасково Станислав Дечев.

Честването на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание продължи с изпълнения на Народен оркестър при Община Хасково с ръководител Димчо Йорданов.  

 

Последна промяна: 2 Август 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!