Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Председателят на журито на конкурса „Южна пролет“ 2023: Има няколко книги, които смело мога да нарека литературни явления

30 са младите автори, които представят първата си книга в единствения конкурс за дебютна литература в България „Южна пролет“ Хасково 2023. Днес те се срещнаха за първи път с журито, което оценява техните усилия и творчески талант за пробив в света на съвременната българска литература.

Акад. Владимир Зарев е председател на журито на „Южна пролет“ Хасково 2023г. Той е  член на СБП, автор на над 15 книги и главен редактор на списание "Съвременник". Членове на журито поетът и музикант Петър Чухов, Митко Новков – писател и литературен критик, Йорданка Белева- поет и писател, Ели Видева – поет и дългогодишен председател на КДК Хасково.

„Между 30-те предложени заглавия има няколко книги и в поезията, и в прозата, които смело мога да нарека литературни явления“, каза на срещата с дебютантите акад. Зарев. Той подчерта, че вижда по-висок професионализъм сред младите автори, които участват в Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" в Хасково. „Усеща се  по-високата степен на самоконтрол, самокритичност и отговорност на младите писатели и поети. В сравнение с други години днес имаме много повече истински талантливи, зрели творби и много по-малко графомания“, обобщи акад. Зарев.

Утре вечер от 18,00 часа в голямата зала на ДКТ „Иван Димов“ ще бъдат обявени  лауреатите в петте жанра на конкурса „Южна пролет“ Хасково 2023 – "Поезия", "Проза", "Детска литература", "Драматургия" и "Литературна критика". На тържествената церемония ще стане известен и носителят на наградата „Александър Паскалев“, която Община Хасково присъжда за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и развитието на културата.

Последна промяна: 27 Април 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!