Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Първата барокамера за кислородна терапия в областта е в Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в Хасково

Първата барокамера за кислородна терапия в областта е в Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в Хасково

Барокамера за терапия на деца с увреждания чрез кислород под налягане получи днес Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в Хасково. „Това е първата и единствена барокамера на територията на нашата област“, съобщи управителят на Центъра Невена Желязкова. Тя получи дарението от Недка Младенова- изпълнителен директор на Национален фонд „Свети Никола“ София.

До днес децата от Хасково са ползвали услугите центрове в Стара Загора или Пазарджик. Сега това може да става в ДЦПДУТС в Хасково, напълно безплатно за децата от Центъра. Капацитетът на Центъра е 30 деца от 3 до 18 години, към момента там има 26 потребители. Децата със специални потребности, които се нуждаят от кислородна #терапия, са с различни съпътстващи заболявания и нарушения – детска церебрална парализа, забавяне в развитието, болести на опорно-двигателния апарат, заболявания на сърдечно-съдовата система, синдром на Даун, аутизъм и много други. Хипербарната оксигенация /ХБО/ има доказан лечебен и имуноукрепващ ефект, използван успешно за подобряване жизненото състояние и спомагане на по-дългата преживяемост на децата с вродени и придобити малформации.

Барокамерата е компактна машина от последно поколение. Мощността ѝ е 1,4 бара, сесиите са от 30 до 90 минути. Екипът на ДЦПДУТС в Хасково вече е обучен и може да работи с нея.

Недка Младенова- изпълнителен директор на Национален фонд „Свети Никола“ София връчи документите за дарението на управителя на Центъра в Хасково. Тя съобщи, че това е четвъртата барокамера, която Фондът дарява. „Избрахме Хасково, защото тук и в областта такъв апарат няма. Средствата са от доброволни дарения, включително и на фирми от цялата страна“, съобщи Недка Младенова. Това е поредното дарение на Фонд „Свети Никола“ за Центъра в Хасково. Преди година същата организация дари Интерактивен магичен под onEvo- уникален образователен инструмент, който също е иновативен метод за ефективна рехабилитация, на стойност почти 11 000 лева. Стойността на дарената днес барокамера е 27 000 лв., което включва доставка и провеждане на обучение на служителите от Дневния център, които ще работят с нея.

Днес изпълнителният директор на Фонда и управителят на Центъра увериха, че сътрудничеството им ще продължи и в бъдеще, в интерес на #децата и #семействата от #Хасково.

#ХасковоМоже #здраве #ЗаДецатаНаХасково

Последна промяна: 12 Юли 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!