Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Официална церемония по откриване на обектите, изпълнени по проект „Рехабилитация и модернизация на системи за външно осветление в община Хасково“

Официалната церемония по откриване на обектите, изпълнени по проект „Рехабилитация и модернизация на системи за външно осветление в община Хасково“ се проведе днес в хасковското село Въгларово. Това е едно от населените места, където бяха подменени уличните осветителни тела със съвременни енергийно ефективни светодиодни улични лампи, инсталирана е система за управление, контрол и мониторинг на потреблението на електрическа енергия за улично осветление, изградено е съоръжение за производство на енергия от възобновяеми източници за нуждите на осветлението.

„Това е един сложен и труден проект, който въвежда нов начин на осветление в Гарваново, Клокотница, Въгларово и кв. Болярово. Разходите за електроенергия в тези села и в кв. „Болярово“ вече ще са с близо 82 % по-ниски и резултатите от тези икономии предстои да видим още в следващите месеци. Освен това с изграждането на системите за осветление, производството на зелена енергия и управление, пряко се подобрява качеството на живот и сигурността на близо три хиляди жители на нашата община“, каза минути преди бъде открит обектът, кметът на община Хасково Станислав Дечев. Той и представителят на фирмата-изпълнител Владимир Вълков прерязаха лентата на обекта, а главният проектант по проекта инж. Илия Иванов представи предимствата на новите системи за осветление и производство на ел-енергия.

Проектът е със 100% безвъзмездно финансиране по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ и национално съфинансиране. Общата стойност на проекта е 809 283,44 лв. Партньор на община Хасково е Асоциация „Интернейшънъл девелопмънт Норуей “ от Норвегия. Преките резултати от реализацията на проекта са намаляване на разходите за електроенергия в тези села и в кв. „Болярово“ с 81.7 %. Това се равнява на 533.30 MWh/година, с екологичен еквивалент 629.26 тона спестени емисии СО2/годишно. Крайният срок за завършване на проекта е 8 септември 2022 година.

Последна промяна: 25 Август 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!