Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Хасково ще освети в зелена светлина Камбанарията на Ямача в подкрепа на донорството и трансплантацията на органи

Община Хасково ще освети в зелена светлина Камбанарията на Ямача в подкрепа на донорството и трансплантацията на органи

Община Хасково подкрепя организирания от Съвета на Европа Европейски ден на #донорството и #трансплантацията на органи. Тази година той се отбелязва на 8 октомври. В партньорство с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към МЗ община #Хасково ще освети в зелена светлина Камбанарията в парк Ямача утре вечер.

Изборът на цвят не е случаен – зеленото е цветът на донорството. С този жест искаме да отдадем дължимата почит съм донорите на органи и техните семейства, да изразим благодарността си към медицинските специалисти, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация, да насочим общественото внимание за смисъла и значението на донорството и трансплантацията на органи.

Идеята на кампанията е да обърне погледа на обществеността към доброволното даряване на органи. Всеки ден 16 пациенти в ЕС не доживяват своята трансплантация, а хиляди други остават в списъците на чакащите.

България е от страните в ЕС с най-нисък брой извършени трансплантации на човек от населението. До средата на септември статистиката сочи, че те са общо 18: 11 бъбречни, 5 чернодробни и 2 сърдечни.

Освен в Хасково, емблематични обществени сгради в подкрепа на донорството и трансплантацията на органи, ще бъдат осветени в още седем български града.

Последна промяна: 7 Октомври 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!