Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Община Хасково извърши ларвицидна обработка срещу комари и дератизация срещу гризачи в каналната мрежа

Община Хасково извърши ларвицидна обработка срещу комари с препарата ДИМИЛИН 2 ТБ. Обработени са заблатени територии-малки водоеми и напоителни съоръжения, намиращи се в покрайнините на града, 12 безоточни микроязовира и два основни напоителни канала, преминаващи през вилна зона Кенана и северно от ЖП гара Хасково.

ДИМИЛИН 2 ТВ са водоразтворими таблетки за унищожаване на ларвите на насекомите. Препаратът не окозва влияние на възрастните организми. Това вещество НЕ застрашава пчелите и пчелните семейства от отравяне и е напълно безвредно за земноводни и риби.

След приключване на ларвицидната обработка, предстоят и периодични пръскания срещу възрастни форми на комарите и други насекоми. Там се употребяват биоцидни препарати, включени в списъка с разрешените за употреба в България. Периодът на действие на тези препарати е 24 часа. При настъпване на подходящо време и планиране на тези дейности, Община Хасково ще уведоми своевременно пчеларите, за да ограничат пчелите от паша.

Успоредно с дейностите по дезинсекция се извършва и дератизация срещу гризачи в каналната мрежа на Хасково. Около 2300 шахти в града вече са обработени.

Прилагането на препаратите се извършва от лицензирана фирма. Контролът ще се осъществява от отдел „Екология“ в община Хасково.

Последна промяна: 15 Май 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!