Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Национален пленер по живопис „Хасково - вдъхновение” 2022

Националният пленер по живопис „Хасково - вдъхновение” 2022 г. ще се проведе в хотел „Романтика“, в парк „Кенана“, от 02.09.2022 г. до 06.09.2022 г.

Пленерът по живопис тази година е с творческо предизвикателство пред художниците на тема „Хасково-вдъхновение“.

Творческите интерпретации на участниците в пленера „Хасково-вдъхновение“ ще бъдат показани пред хасковската публика на 7 септември 2022 г. в Художествена галерия „Форум“.

Тогава ценителите на живописта ще видят картините на Константино Льондев, Илона Захариева, Гергана Лалова, Светлана Якова, Борислав Данев, Даниел Русев, Таня Атанасова и Злати Гочев.

Събитието е ежегодно и се финансира от Културния календар на Община Хасково. Организатори са Сдружение „Дружество на Хасковските художници“ /ДХХ/ и Художествена галерия Хасково.

От утре темата „Хасково-вдъхновение“ ще бъде интерпретирана в жиписни цветове от художниците:

Константино Льондев, София – завършил Софийска градска художествена гимназия „Илия Петров“ и Художествена академия за изящни изкуства „Grand Bari”, гр. Бари, Италия. Член на Съюз на българските художници от 2010 г. Има множество самостоятелни изложби и участия в колективни изложби в България и в чужбина. Участвал е в различни Пленери в България. Художникът е с италиански корени. Освен живопис, работи и скулптура.

Илона Захариева, Кюстендил – завършила Художествената академия в София, специалност „Резба“. Работи в областта на декоративно-монументалното изкуство, дърворезбата, пространственото оформление, графиката и живописта. Член е на Съюза на българските художници и Асоциацията на бизнес оценителите. Тя е лицензиран експерт по произведенията на приложните изкуства, етнографията и антиквариата. Авторката е авторитетно име в гилдията, оглавявала е художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в родния си град Кюстендил.

Гергана Лалова, София - завършила е Националната художествена гимназия „Акад. Илия Петров”, бакалавърска степен, специалност "Текстил".

Печели награда за млад автор на галерия „Икар“ през 2005-та година. От години е художник и гримьор от екипа на „Глобал филмс“ за предавания и телевизионни проекти, сред които „Господари на ефира“, „Великолепната шесторка“, „Маскираният певец“, „Като две капки вода“, „Пълна лудница“ и др. Има няколко самостоятелни изложби и повече от десет групови изложби в България и чужбина. Представяла се е съвместно със своя баща, художника Михаил Лалов, от когото е наследила живописното светоусещане, а последната й съвместна изложба е в Бургас с Васил Василев- Зуека. Гергана участва в редица практически семинари в България и чужбина. Силно разпознаваема е със своите натюрморти, близки по стил до фовизъм и повлияни от Матис, Пикасо и Моне.

Светлана Якова, София - завършва Художествена гимназия със специалност графика, а по-късно учи графичен дизайн и визуална комуникация в НБУ, специалност "Приложна графика". Известно време работи като художник-гримьор в една от големите телевизии, а след това приема предизвикателството на преобразяващия тотално грим, като част от екипа на продукциите „Като две капки вода“, “Великолепната шесторка“ и „България търси талант“. Нейно хоби е фотографията. Любител е на портретната и абстрактна фотография.

Борислав Данев, Хасково - учил Педагогика на изобразителното изкуство в Педагогически институт „Иван Рилски“, Дупница. Работи в областта на живописта, илюстрацията и карикатурата /в-к Новинар – юг, Дарик, Каунь и др./. Участвал е в множество форуми, фестивали и изложби в страната и чужбина. Заместник-председател на Дружество на хасковски художници.

Даниел Русев, Хасково - завършил Изобразително изкуство със специалност „Живопис“, член e на Съюза на художниците. През 2021 г. Русев е удостоен с наградата „Културен деятел от областта на изкуствата, библиотечното или музейното дело“. Работи като преподавател в училище и школи по изобразително изкуство.

Таня Атанасова (с творчески псевдоним Амфитрита Таня), Хасково - завършила магистър „Църковни монументални изкуства“. Изработила е първата храмова мозайка в Хасково в църквата „Св. Архангел Михаил“ през 2014 г. Изографисала параклис „Света Анна“ в с. Тракиец, община Хасково през същата година. Участва в изложби на Дружество на хасковски художници.

Злати Гочев - Консерватор- реставратор в Художествена галерия „Хасково“. Завършил СХУПИ- София, специалност „Дърворезба“ и Национална Художествена Академия- София, специалност „Консервация и реставрация“. Работи в областта на реставрацията, иконописта, както и изработката на портрети, пейзажи и др. Има две самостоятелни изложби на икони в София и Хасково; Самостоятелна изложба на копия-икони в Австрия, Виена, „Дом Витгенщайн“. Автор на музейното копие на иконата „Св. Иван Рилски“- Рилски манастир. Участва в множество общи изложби в Страната и чужбина. Негови творби притежават колекционери от България, Австрия, Малта, Германия, Америка и други държави.

*Картината е на хасковския художник Даниел Русев

Последна промяна: 4 Септември 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!