Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

На Богоявление Хасково се преклони пред героизма на Христо Ботев и освети знамената на Българската армия

С тържествен ритуал Хасково чества 176 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Цветя на признателност поднесоха кметът на Община Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, областният управител Гинка Райчева, заместник-кметовете Динко Тенев и Мария Вълчева, секретарят на община Хасково Пламен Лечев, представители на командването на военните формирования в Хасково и Корен, общински съветници, граждани.

„Рождената му дата го предопределя да бъде Българският Спасител. Жизненият му път го отвежда към върха, където е неговата Голгота и от където започва животът му във вечната българска памет“, каза в словото си, посветено на рождението на Христо Ботев кметът на Хасково Станислав Дечев. Градоначалникът припомни, че първи тази Ботева предопределеност съзира Захари Стоянов, който пише: „Христо Ботьов е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповядва и да прави епохи. Българският народ мъдро му отреди челно място в националния пантеон сред малцината достойни да бъдат равни на Апостола на българската свобода Васил Левски.“ Затова ние, българите, когато споделяме какво е за нас България, започваме с Ботев и Левски. И гордо твърдим, че следваме техния пример. И при всеки повод, си припомняме техния героизъм. И цитираме техните завети.

„За мен цялата Ботева мъдрост и гениалност е заключена в думите, които поетът пише година преди да загине на Иван Драсов: „Преди всичко трябва да сме човеци, после вече българи и патриоти…“ Поклон пред мъдростта и делото на Христо Ботев! Да живее България!“, заяви кметът на Хасково.

Русин Колев от 7Б в ОУ „Свети Климент Охридски“ беше водещ на тържественото честване, а Иван Петев от 5А клас изпълни стихотворението на Иван Радоев, посветено на гениалния Ботев.

Празничният ден продължи с тържествен водосвет, отслужен от свещеници от хасковските православни църкви и освещаване знамената на Българската армия на пл.“Свобода“.

Последна промяна: 6 Януари 2024

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!