Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Министърът на културата и кметът на Хасково обсъдиха създаването на Общински културен институт

Министърът на културата Кръстю Кръстев и кметът на Община Хасково Станислав Дечев проведоха работна среща. В разговорите участваха  ръководителите на културните институти в общината- ДКТ „Иван Димов“, РИМ Хасково, РБ „Хр. Смирненски“, Художествената галерия, диригентите на Камерния, Духовия и Народния оркестър при Община Хасково, директори на музеи и театри от областта, представители на неправителствени организации.

„Министерството на културата и Община Хасково имаме ползотворен работен диалог. Днес набелязахме някои конкретни неща, които трябва да изпълним“ каза министър Кръстю Кръстев. Той благодари на кмета Станислав Дечев за това, че проявява инициативност и има позитивно отношение към културата.

Днес министър Кръстев и кметът Дечев обсъдиха възможността за създаване на Общински културен институт в Хасково. „Радвам се, че имаме подкрепата на Министерството, за да създадем Общински културен институт. В него ще бъдат трите оркестъра – Камерен, Народен и Духов. С тази структура творците ни ще имат възможност да кандидатстват по проекти за финансиране на дейности. Община и държава ще си партнираме. Ние ще продължим да издържаме оркестрите, а през Министерството на културата те ще кандидатстват по проекти, за да развиват дейностите си“, съобщи кметът Станислав Дечев.

Зам.-министър Амелия Гешева благодари за Община Хасково за подхода при подпомагане на културните дейци в лицето на Програма „Културни инициативи“ и призова за по-голяма активност от страна на творците. Тя уточни, че предстоят промени в Закона за библиотечното дело и Закона за народните читалища, с цел синхронизация, единен библиотечен стандарт и регламентиране на читалищните библиотеки.

Последна промяна: 8 Февруари 2024

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!