Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев, временно изпълняващият длъжността областен управител Мартин Узунов и представителят на фирмата-изпълнител Михаил Александров откриха официално обновената сграда на Областна администрация

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев, временно изпълняващият длъжността областен управител Мартин Узунов и представителят на фирмата-изпълнител Михаил Александров прерязаха лентата на обект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково“.

„Това беше един от най-сложните проекти, които Община Хасково е изпълнявала и за наша радост приключи успешно. В едни ужасни времена на ковид-пандемия, на инфлация и на галопиращи цени строителят успя да изпълни обекта, както е заложен, затова искам специално да му благодаря“, каза  в обръщението си кметът Станислав Дечев. Той поздрави и екипа на проекта с ръководител инж. Даяна Добрикова. „Това са експертите, които изпълниха проект за енергийна ефективност на една от емблематичните за Хасково сгради и заслужават адмирации“, допълни градоначалникът. На официалната церемония присъстваха председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник-кметът Динко Тенев, експерти, граждани.

Изпълненият проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сграда на Областна администрация Хасково“ е в пълно съответствие с Инвестиционната програма и провежданата политика на Община Хасково за по-висока енергийна ефективност и пряко намаляване на крайното енергийно потребление, подобряване на мобилността на хора с увреждания и косвено намаляване върху парниковите газове.

По сградата са извършени основни строително-монтажни и енергоспестяващи дейности. Освен подмяна на дограма, поставяне на топлоизолация по външни стени, по покриви и подове, е изградена нова отоплителна/охлаждаща инсталация, базирана на термопомпен агрегат, конвекторни отоплителни/охладителни тела за високостенен и таванен монтаж, алуминиеви радиатори за санитарните помещения, разпределителна мрежа и щрангове, допълнена с нов котел на природен газ, ситуиран в изградено котелно помещение с нов комин. Подменени са съществуващите осветителни тела с нови LED осветители. Сградата е газифицирана с изпълнена нова ел. инсталация за газификацията, изградена е нова пожароизвестителна инсталация. Във връзка със спазването на Наредба за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията, на западното крило на сградата, е изграден нов външен асансьор, който осигурява връзка от фоайето до следващите три етажа, заети от административни структури. Във фоайето на южното крило на сградата е монтирана платформа за придвижване на хора с двигателни увреждания.

Основната цел на проекта е повишаване на енергийната ефективност в административните сгради на държавната и общинската администрация. С приключването на ремонтните дейности се подобриха експлоатационните характеристики, удължи се жизнения цикъл на сградата и се подобри работната среда на служителите и на посетителите на административната сграда. Проектът стартира на 13 октомври 2020г. Общата му стойност е 2 255 523 лв., от които ЕФРР 1 917 279 лв., националното финансиране е 338 343 лв.

Проектът „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково“ се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г.

Последна промяна: 28 Март 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!