Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев даде начало на мащабния ремонт на ОНЧ „Заря 1858“

Цялостният #ремонт на сградата на ОНЧ „Заря 1858“ започна днес. Символичен #старт на строителните работи дадоха кметът на Община Хасково Станислав Дечев, секретарят на просветното средище Александър Милушев и представителят на фирмата-изпълнител Шенол Вели. „Това е една от сградите-символи на #Хасково, затова се радвам, че успяхме да спечелим този проект и да изпълним един наш ангажимент-да дадем нов облик и #живот на най-старото читалище в Южна България“, каза при представянето на проекта градоначалникът.

„Толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата на читалище „Заря 1858“ не е правен никога до сега. Това е и един от най-значимите проекти в нашата програма“, коментира пред журналисти Станислав Дечев. Ще бъдат обновени всички зали, административни части, библиотеките, голямата зала ще бъде изцяло ремонтирана и модернизирана, съгласно съвременните изисквания за безопасност и комфорт. Ще бъдат сменени всички системи, покрива и всички останали части на сградата. „Ще бъде инсталирана фотоволтаична централа, която заедно с термопомпа, ще позволи почти 90% енергийна автономност на сградата на #читалището“, съобщи Станислав Дечев и допълни: „Читалището са хората, които работят тук. Това е моето убеждение, което неведнъж съм споделял с Вас. А Общината е тази, която трябва да създаде възможно най-добрите условия на читалищните дейци, за да творят, да възпитават и развиват талантите на децата ни“, обобщи кметът на Хасково.

Срокът за изпълнение на модернизирането и обновяването е 510 дни. „Пожелавам успех на строителите и нека обновяването на тази знакова сграда бъде направено качествено и в срок“, каза още Станислав Дечев.

Секретарят на читалище „Заря 1858“ Александър Милушев благодари на Община Хасково за усилията да спечели и реализира този проект и пожела на строителя да извърши дейностите със сърце и душа. Всички школи на ОНЧ „Заря 1858“ са преместени в други сгради в Хасково, за да продължат дейността си по време на ремонта, съобщи още Александър Милушев. Единствено двете танцови формации „Хасково“ и „Рона“ все още не са преместени. Това ще стане до края на април.

Стойността на проекта 4 000 000 лв. Споразумението за ремонт и обновяване на сградата на най-голямото читалище в община Хасково е съгласно Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. То беше подписано преди месец от кмета на Хасково и министъра на МРРБ.

#ХасковоМоже #НовЖивот за #ЧиталищеЗаря #ЗеленаЕнергия #Творци Образцово Народно Читалище "Заря - 1858" гр. Хасково

Последна промяна: 18 Април 2024

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!