Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Кметът на Хасково Станислав Дечев връчи наградата „Александър Паскалев“ на поетесата Мина Карагьозова

Поетесата Мина Карагьозова е носител на наградата за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и развитието на културата „Александър Паскалев“. Отличието ѝ беше връчено тази вечер от кмета на Община Хасково Станислав Дечев по време на тържествената церемония за награждаване на лауреатите на „Южна пролет“ Хасково 2023.

 

Председателят на журито на конкурса за дебютна литература акад. Владимир Зарев награди лауреатите на „Южна пролет“ и им връчи бронзовите статуетки Пегас.

 

Лауреат на „Южна пролет“ Хасково 2023 в жанр „Проза“ е Бюрхан Керим за книгата „Лавандуловото момче“.

Носител на най-високото лауреатско отличие в жанр „Поезия“ е Велимир Макавеев за стихосбирката „Сънища в градината“.

С бронзов „Пегас“ и лауреатско звание в жанр „Литературна критика“ бе удостоена Мария Русева за книгата „Поетика на пътя в българската литература от 20-те и 30-те години на XX век“.

Носител на голямата награда в жанр „Детска литература“ е Анжелина Бъчварова за книгата „Писмо от тамагочи“.

 

Съпътстващи награди получиха в жанр „Проза“ Димана Симеонова за книгата „Делфийската рокля“ и Валентин Калинов за книгата „Всички последни неща“. В жанр „Поезия“ съпътстващите награди заслужиха Йоана Стоянова за стихосбирката „Флуидни ядра“, Ивона Иванова за стихосбирката „Асистолия“ и Ралица Райкова за стихосбирката „Фигури от сол“.

Празничният финал на 51-то издание на Литературни дни „Южна пролет“ Хасково 2023 година поставиха брилянтните изпълнения на Десислава Александрова и Дария Христова от Школа по народно и поп пеене "До минор" към Народно читалище "Тракия-2008", с музикален ръководител Даниел Ленков.

Последна промяна: 28 Април 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!