Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

 "Керхер" почиства паметника на Незнайния войн в Хасково

Екипът на "Керхер" почиства с професионални машини един от знаковите паметници в град Хасково – паметника на Незнайния войн.

Проектът се осъществява в партньорство с Община Хасково. Работата по почистването на паметника е безвъзмездна. Тя се извършва с помощта на най-висок клас водоструйки, машини с високо налягане, индустриална смукачка, мултифункционална комунална машина и ръчни метачки.

„Избраният метод беше изключително щадящ и екологичен, без употребата на никакви химикали. Използвахме машини с функция за загряване на вода и високо налягане, за да премахнем всички упорити замърсявания. В помощ на почистването след измиването на паметника ще включим мултифункционална комунална машина, която ще измете боклука, но може да бъде преоборудвана като система за измиване на улици, косачка, снегорин, система за поливане, храсторез, мулчиране и други“, сподели Христо Мамаров, ръководител на проекта от страна на Керхер.

Цялостното почистване на паметника на Незнайния войн се осъществява с екип от 5 души в продължение на 3 пълни работни дни. Предвижда се да бъдат използвани 2 тона вода. Събраният боклук в края на проекта ще бъде около 1 тон. Цялостното почистване на паметника се подготвя съвместно с експерт по реставрация.

„Благодарим на екипа на "Керхер", че откликнаха на поканата ни да направим почистване на паметника и прилежащите му части. С този  проект показваме как общинските структури могат да си сътрудничат успешно с бизнеса, за да има полза за гражданите и да правим градовете по-чисти. За нас, хасковлии, този паметник е с неоценима историческа стойност, затова подхождаме към всички дейности свързани с неговото реставриране и почистване, изключително отговорно. В този смисъл, партньорството с Керхер ни гарантира качествена и безопасна работа за опазване на един от символите на Хасково“, коментира Динко Тенев, заместник- кмет на община Хасково. 

„Това е четвъртият ни проект по социално-ангажираната ни програма в България. Радвам се, че успяваме да почистим един от ключовите паметници в Хасково. Това е нашият подарък към хасковлии и към гостите на града и вярвам, че всички с общи усилия ще допринесем за това Хасково да бъде още по-чист и гостоприемен“, заяви Мартин Василев, управител на „Керхер“ в България.

В рамките на програмата си за подпомагане на културното наследство „Керхер“ са почистили над 160 забележителности в света от 1980 до сега. Сред тях са „Космическата игла“ в САЩ, Статуята на Буда в Китай, Колосите на Мемнон в „Луксор“ в Египет, построени преди над 3 300 години, Мемориалната църква „Кайзер Вилхелм“ в Берлин, считана за символ на немската столица, колоните на площад Свети Петър в Рим, Бранденбургската врата в Берлин, статуята на Христос в Рио де Жанейро и скулптурите на президентите в планината Ръшмор, САЩ. Почистването винаги се извършва в тясно сътрудничество с реставратори на паметници и специалисти по история на изкуството, така че да се гарантира ефективно и безопасно почистване и запазване на паметниците. Това е устойчива програма, която и екипът в България развива и ще надгражда през следващите години.

Последна промяна: 13 Юни 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!