Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Камбанарията в Хасково грейна в зелено по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи

Хасково се включи в инициативата за отбелязване на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят се чества от 1996 г., като традиционно се отбелязва във втората събота на месец октомври.

Тази година мотото на инициативата е „Сподели повече от история. Сподели живот!“, с акцент върху нуждата от повишаване на обществената осведоменост относно донорството и трансплантацията на органи.

Инициативата е част от Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. - 2023 г. Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор", съвместно с Община Хасково популяризират информация по темата, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

Данните показват, че към 5 октомври трансплантация очакват 901 българи. Тази година в страната успешно са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Втори шанс за живот са получили 18 човека. От началото на годината до 5 октомври е извършена 1 трансплантация от жив донор и 17 от трупно донорство.

По данни на Съвета на Европа през 2021 г. в Европа са извършени 36 хиляди органни трансплантации, какъвто е и броят им през 2020 г. Това е с 20% по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. трансплантации. Само за последната година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 41 хиляди граждани. През 2021 г. в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 20 пациенти.

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията и в изпълнение на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. - 2023 г. ИА „Медицински надзор“ организира следните събития:

Осем общини осветяват тази вечер фасади на знакови сгради в зелено – цветът на донорството и трансплантацията. Община Хасково освети в зелено Камбанарията, част от архитектурния ансамбъл на Монумента на Света Богородица с Младенеца. Община Кюстендил осветява Общинския драматичен театър, Община #Добрич- Диагностично-консултативния център-I, а община #Бургас – УМБАЛ Бургас. В #Силистра е осветена сградата на общината, в #Русе – Пантеонът, а във Велико Търново – крепостта „Царевец“.

Националният дворец на културата в #София също вече свети в зелено.

*Автор на снимките Славян Костов

#СподелиЖивот #ДАзаЖивот #ХасковоМоже

Последна промяна: 8 Октомври 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!