Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Изследователският труд на свещеник Димитър Евтимов „Църкви и параклиси на хасковска духовна околия“ беше представен днес

 

Изследователският труд на свещеник Димитър Евтимов „Църкви и параклиси на хасковска духовна околия“ беше представен днес в зала „Хасково“. Книгата е издадена с подкрепата на Община Хасково, Програма „Културни инициативи“ 2022 година.

Представянето на изследователския труд на отец Димитър предизвика интереса на представителите на българската православна църква, историци, изследователи, членове на духовната общност на Хасково, творци, граждани. Хасковската духовна околия обхваща настоящите Хасковска и Кърджалийска области. Лично рецензентът на научното изследване проф. д.и.н. Отец Петър Гарена представи изследването на свещеник Димитър Евтимов. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев благодари на автора и определи книгата като учебник за историческата ни памет. „Поздравявам Ви за  намерението Ви, този труд да стигне до всяко училище, за да знаят децата ни историята на нашите църковни храмове“.

Авторът свещеник Димитър Евтимов благодари на Община Хасково за финансовата подкрепа и на всички спомоществователи, благодарение, на които този труд е реализиран. Историкът д-р Красимира Узунова определи книгата като слънчев лъч на добротата и човечността, проблеснал във време на тревоги, война и несигурност.

В книгата са описани църквите и параклисите в Хасковска духовна околия, която обхваща общините Хасково, Димитровград, Минерални бани, Стамболово, Кърджали, Ардино, Джебел, Момчилград, Черноочене и Кирково. Общо изследваните и документирани енории са 82, храмовете – 85, параклисите – 84.    

В презентацията на научния труд на отец Димитър участва и неговото семейство. Две от децата му – Теодора и Михаил и техният музикален ръководител Иванка Топузова от вокална група „Зора Зорничка“, поздравиха гостите с изпълнения на български народни песни.

Последна промяна: 17 Януари 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!