Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Изложба и концерт в Хасково по повод 95 години от рождението на именития наш съгражданин и автор на химна на „Южна пролет“ проф. Александър Танев

На 4 декември Хасково ще отбележи 95 години от рождението на именития наш съгражданин проф. Александър Танев.

От 18.30 ч. във фоайето на ДКТ „Иван Димов“ ще бъде открита „Живот и дело“, посветена на проф. Александър Тенев. Автор на експозицията е Орлин Атанасов.

В 19 ч. в голямата зала на театъра ще започне концерт на Камерен оркестър Хасково, посветен на проф. Танев. Диригент е Константин Илиевски, солисти - Далия Чолакова – цигулка, Наталия Грозева– пиано, Янис Ньотис Христопулос – пиано. В програмата са включени произведения на В.А.Моцарт , Ал.Танев, Б. Танева.

Проф. Александър Танев е  бележит български композитор. Той твори и композира хорова, симфонична и камерна музика. Цялото му музикално творчество се стреми да съхрани българската песен музикално и текстово. Изключителен е приносът му за развитието на хоровото дело в страната, включително и за професионалното музикално развитие на хор „Родна песен” в Хасково. Композиторът създава и музиката към химна на литературния конкурс „Южна пролет” по текст на Иван Николов. Носител е на редица творчески и национални награди на Съюза на българските композитори, Наградата на София за музика, наградите на МНП, МНО, орден „Св. св. Кирил и Методий“, Народен орден на труда и званието „Народен артист“.

Концертът е част от програмата на Община Хасково по повод Коледните и Новогодишни празници.

Последна промяна: 30 Ноември 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!