Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

​​​​​​​Хасковските сдружения „Съюз на диабетно болните“ с председател Христина Мантарова и  „Диабет 2012“ с председател Никола Янков отбелязаха Световния ден за борба с диабета

Хасковските сдружения „Съюз на диабетно болните“ с председател Христина Мантарова и  „Диабет 2012“ с председател Никола Янков отбелязаха Световния ден за борба с диабета- 14 ноември. Заместник-кметовете на община Хасково Мария Вълчева и Динко Тенев и началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности“ Златка Караджова гостуваха на съюзите и заедно с членовете им участваха в здравната беседа на ендокринолога д-р Галина Караджова.

Диабетът е хронично заболяване, което придобива мащабите на световна епидемия. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. В България от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. От огромно значение е измерването на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория, припомни д-р Караджова. Тя акцентира върху трите основни профилактични мерки за предотвратяване и овладяване на диабета: хранене, двигателен режим и едва тогава медикаментозна намеса. В хасковските сдружения на диабетно болните се извършват периодични измервания на кръвната захар, провеждат се здравни беседи, организират се срещи с медици, работи се за профилактиката и ранното откриване на диабет в семействата с обремененост. Тези организации се подпомагат от Община Хасково, за да извършват своята социална и превантивна дейност.

Последна промяна: 14 Ноември 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!