Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

ХАСКОВО В СПОМЕНИТЕ представя уникални снимки от миналото на града ни

Фотоизложба в центъра на Хасково разказва спомени от 20 век

Фотоизложба разказва спомени от 20 век за Деня на храбростта- 6 май, за войнишките клетви, за паметниците-символи на войнската слава на Хасково, за нашите #герои във военно и в мирно време.

Експозицията ХАСКОВО В СПОМЕНИТЕ представя уникални снимки от миналото на града ни. Снимките са предоставени от колекционера Иса Агушев. Те са от фонда на Държавен архив – Хасково и Регионален исторически музей Хасково.

Идеята за фотоизложбата е на кмета Станислав Дечев и на колекционера на снимки от миналото ни Иса Агушев.

„Искрено благодаря на Иса Агушев за това, че търси и съхранява спомените за Хасково. Както и за това, че обеща това да е първата, но е и последната изложба ХАСКОВО В СПОМЕНИТЕ“, каза при откриването на експозицията заместник-кметът на Община Хасково Динко Тенев. Обработката на архивните снимки и възраждането им за нов живот са дело на фотографа Славян Костов.

Уникалните фотоси от миналия век са запечатали ключови моменти от историята на града.

Ако искате да видите как са изглеждали някогашните български войници по време на тържествените клетви пред Бога и пред Родината? Ако не знаете кога е открит Паметникът на Незнайния войн на пл. “Свобода“? Ако заминаването на Десети пехотен родопски полк за фронта и въоръжението на нашите безстрашни войници и офицери представляват интерес за Вас? Ако искате да знаете как хасковлии са посрещнали войските ни след края на Втората световна война? Всичко това може да научите от старите фотографии, обединени в ХАСКОВО В СПОМЕНИТЕ.

Фотографската изложба е посветена на Деня на храбростта и празник на Българската армия, на 78 години от края на Втората световна война и на 9 май- Ден на Европа. Тя е разположена до Часовниковата кула на ул. „Отец Паисий“ и ще остане там през следващите 10 дни.

 

 

Последна промяна: 5 Май 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!