Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Хасково изви голямо общоградско хоро по повод Съединението на България

Хасково празнува Съединението на България с тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя и изви голямо общоградско хоро.

Пред паметника на Незнайния войн венци и цветя на признателност пред паметта на българите, довели до успешен край Съединението на Княжество България и Източна Румелия, поднесоха кметът на Община Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник областният управител Мартин Узунов, заместник-кметовете на Хасково Мария Вълчева и Танер Емин, секретарят на Община Хасково Пламен Лечев, представители на Военно формирование 52 740 Хасково, много граждани.

„Днес ние, българите, празнуваме деня на Съединението. Защото това е празникът на победилата в сърцата революция. Това е сбъдната мечта на целия народ, обединен около каузата единна свободна България. Не случайно и Иван Вазов, патриархът на българската литература, години по-късно споделя “Съединението е една от най-лесните революции, защото то беше победило вече в душите на хората.” И днес се запитах: коя е тази сила, която е обединила българите преди 137 години? Кои са словата, които са ги накарали да забравят интригите и предателствата? За себе си намерих отговор. Това са само няколко думи, но по-силни от оръжие: родина, деца, родители, свобода, мир. Уважаеми госпожи и господа, Денят на Съединението е празникът на Родината, на децата ни, на родителите ни, на всички, които днес живеем свободни и в мир! От цялото си сърце пожелавам да съхраним тези най-свидни български думи и да не забравяме, че СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!“, каза в словото си кметът Станислав Дечев.

Празникът на Съединението продължи с голямо общоградско хоро на централния площад „Свобода“ с оркестър „Колорит“.

Последна промяна: 6 Септември 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!