Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

АРТКРАФТ ФЕСТ разказва три различни истории на трима фотографи от България и Исландия в СЕВЕРОЮГ

АРТКРАФТ ФЕСТ разказва три различни истории на трима фотографи от България и Исландия в СЕВЕРОЮГ

Фотографски триптих СЕВЕРОЮГ– това е първото събитие от фестивалната програмата по проект #ARTcraft / АРТкрафт.

Тази вечер бяха представени в обща изложба уникални фотографии от творческата резиденция "ТИ ВОДИШ" в България и Исландия на авторите - Ирис Ан Сигурдардотир (Исландия), Славян Костов и Павел Илиев (България).

Историите, разказани във фотографии, са правени в продължение на няколко месеца в Исландия и България. „Всяка снимка, която виждате, е плод на вдъхновение, страст и усърдие, създадени на двата противоположни края на Европа. Искам да благодаря, на цялата верига от приятели, които са виновни за днешното наше събитие“, каза при представянето на #СЕВЕРОЮГ един от авторите Славян Костов.

„Благодаря на екипа на театър „Иван Димов“, като водеща организация по проект АРТКРАФТ, на „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ за тяхната неизчерпаема енергия, на Община Хасково за традиционната подкрепа и на нашите страхотни партньори от Исландия, благодарение на които усетихме северната топлина и приятелство“, каза още Славян Костов.

Ирис Ан Сигурдардотир, родена в Рейкявик, Исландия. Завършила е фотография и визуални изкуства във Флоренция. Излагала е свои творби в Исландия, Италия, Калифорния - САЩ и сега в България. Ирис Ан има страст към духовността и мистицизма и обича да ги включва в работата си.

Павел Илиев умело успява да улови душата на един северен град. Различната композиция на кадъра е неговата запазена марка.

„Моята идея е да покажа полезната за човек самота. Самотата, която зарежда и всеки има нужда от едно малко бягство от нашите и световни проблеми. Самотата, която вдъхновява“, разказа още Славян Костов и допълни: „Радвам се, че благодарение на нашето партньорство, успяхме да открием едно ново понятие и дума. Такава, каквато не съществува никъде по света, няма я като географско понятие, но я има вече като фотографско – СЕВЕРОЮГ“.

Изложбата е разположена във фоайето на Театър „Иван Димов“. В церемонията по нейното откриване участваха Школа по гайда „Музикален калейдоскоп“ с ръководител Филип Филипов.

АРТКРАФТ ФЕСТ се организира от сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“, в партньорство с ДКТ “Иван Димов” - Хасково, Община Хасково и North Consulting (Исландия)

Фестивалът се реализира в рамките на проект BGCULTURE-2.002-0026 «АРТКРАФТ» с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 чрез Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”, резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.

АРТКРАФТ продължава през следващите 7 дни -вижте програмата тук:

https://www.facebook.com/events/1387755535431337/

Последна промяна: 11 Септември 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!