Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

65 години мотобол в Хасково

65 години мотобол в Хасково

Преди 65 години в Хасково е създаден първият отбор по мотобол. Смели момчета играят по стадионите в България и чужбина и стават 12 поредни години републикански шампиони.

Националният отбор на България е съставен почти изцяло от хасковски състезатели и на Европейското първенство през 1968 година нашите печелят третото място.

„Тази част от спортната история на Хасково не трябва да се забравя. Защото направеното от Вас е повод за гордост на всеки хасковлия“, каза кметът на Хасково Станислав Дечев при срещата си с бронзовите европейски медалисти по мотобол на стадион „Младост“.

Стойчо Бонев- Токата и Грозьо Тенев бяха трогнати да видят, че на терена, на който са играли срещите си преди повече от шест десетилетия, днес има паметен знак на Златия отбор по мотобол. „Тогава стадионът не е изглеждал така, показват го снимките, които колекционира и ни предоставя Иса Агушев. Днес тук се играят други спортове и съоръжението изглежда по съвсем друг начин. Но се радвам, че успяхме да намерим достойно място, за да отдадем дължимото признание на тези мъже, които са прославяли името на Хасково преди десетилетия“, коментира кметът Станислав Дечев.

Стойчо Бонев-Токата, Грозьо Тенев и Тодор Петрунов са хората, които все още разказват от първо лице как се е играл мотобол някога, какви са били някогашните мотори, какви са били правилата на играта и какво е усещането да си сред първите три отбора в Европа.

Златният отбор на Хасково по мотобол е бил в състав м.с. Ангел Проданов-Проданчето, м.с. Тенчо Тумбев, м.с. Стойчо Бонев-Токата, Задик Карекинян, Доньо Илиев, Георги Пачеманов, Стефан Чармаков, Тодор Петров, Тодор Петрунов и Грозьо Тенев. За съжаление повечето от тях вече са покойници. Но техните наследници с основание се гордеят с постигнатото от Златния отбор на Хасково по мотобол.

#ХасковоМоже #мотобол #ЗлатниятОтбор #шампиони #спомени #ХасковоВспомените

Последна промяна: 14 Септември 2023

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!