Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

47-то издание на Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ ще се проведе от 20 до 23 октомври 2022 г. в Хасково

В рамките на четири дни градът ни ще посрещне виртуозни цигулари и млади музиканти от цялата страна. Днес заместник-кметът на Община #Хасково Мария Вълчева и диригентът на Камерен оркестър Хасково маестро Цанислав Петков представиха програмата на Музикалните дни и регламента на Международния конкурс за цигулари, носещ името на ненадминатата Недялка Симеонова.

За разлика от предишни години, през 2022 година Музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“ са с акцент към камерната музика.

Честта да открият музикалните празници се пада на един млад ансамбъл от изключително талантливи музиканти. На 20 октомври от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ излизат Камерен ансамбъл „Силуети“: Калина Митева /цигулка/, Габриела Калоянова /виолончело/, Лилия Жекова /пиано/ и Кристиян Калоянов /кларинет/, които ще представят на хасковската публика творби на А. Корели, Хендел-Халворсен, Р. Шуман, Й. Брамс.

Втората концертна вечер на Музикалните дни е запазена за музиката на Бетовен в изпълнение на Дуо Мичо Димитров - Ирен Капеловска. От 19,00 часа в ДТК „Иван Димов“ ценителите на класиката ще чуят Сонати от Бетовен - #5 “Пролетна” и #7, оп.2.

Музикалната кулминация на дните „Проф. Недялка Симеонова“ ще бъде в залата на ОНЧ „Заря-1858“ в събота, 22 октомври. Тогава на сцената ще свирят над 60 музиканти от Камерен оркестър Хасково и Симфониета Враца, със солисти Йоанна Каменарска и Атанас Кръстев, под диригентската палка на маестро Цанислав Петков. За първи път в Хасково ще прозвучи едно рядко изпълнявано произведение - Увертюра на Ядасон. Освен това публиката ще се наслади на Концерт за цигулка и виолончело на Брамс и Увертюра „Фантазия“ от Ромео и Жулиета на Чайковски.

Входът за всички концерти от Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ е свободен!

23 млади цигулари ще участват в тазгодишното издание на конкурса „Проф. Недялка Симеонова“. Най-малкият участник е на 8 години – това е Катерина Михайлова от София. Най-големият участник е на 25 години- Стефан Йосифов също от София. Заради сложната обстановка, музикантите от Молдова, няма да успеят да се включат в конкурсната част на Музикалните дни. Младите цигулари, претенденти за приза „Проф. Недялка Симеонова“ ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Гинка Гичкова- преподавател по цигулка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, учредител на Фондация „Панчо Владигеров“. Членове на журито са проф. Кремена Оксенкруг- директор на Симфоничен оркестър Сливен, Людмила Иванова- преподавател по цигулка в Бургас, Мичо Димитров – концертмайстор на Държавна опера Пловдив и маестро Йордан Дафов – диригент на Камерен оркестър Добрич. Началото на Конкурса е в петък от 12,30 часа в ДКТ „Иван Димов“, награждаването и галаконцертът на лауреатите е в неделя от 12,00 часа отново в голямата зала на театъра в Хасково.

Последна промяна: 17 Октомври 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!