Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

23-ТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС-ФЕСТИВАЛ НА СТАРАТА ГРАДСКА ПЕСЕН И ШЛАГЕР „С ПЕСНИТЕ НА АРИ” ХАСКОВО, 8 ЮНИ 2024

 

Двадесет и третото издание на Националния конкурс-фестивал на старата градска песен и шлагер „С песните на Ари“ ще се проведе на 8 юни 2024 година.

Фестивалът е едно от емблематичните събития в календара на Община Хасково. Той възражда очарованието на българската стара градска песен и цели да бъдат издирени, популяризирани и съхранени шлагерите на България от 20 век.

Символичното начало на фестивала ще бъде поставено на 8 юни в 12:00 часа с поднасяне на цветя пред паметника на световно известния изпълнител Аспарух Лешников-Ари. Същинската част на песенната надпревара ще започне в 12.15 часа в голямата зала на ДКТ „Иван Димов“. Вход- свободен!

Тази година във фестивала ще участват 11 групи, 8 индивидуални изпълнители и 5 формации в категориите дует, трио и квартет. Участниците са от София, Пловдив, Казанлък, Чирпан, Перущица, Кърджали, Асеновград, Харманли, Димитровград, Хасково.

Отличените изпълнители в различните категории получават грамоти за първо, второ и трето място и финансови награди. Общият награден фонд, осигурен от Община Хасково, е 3 200 лева. Всички изпълнители получават грамоти за участие.

Председател на журито е доц. д-р Жан Пехливанов - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив и преподавател в катедра "Музикална педагогика и дирижиране". Членове на комисията са проф. д-р Людмил Петков- преподавател по пиано, камерна музика в  Катедра "Пиано и акордеон" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство  - Пловдив и гл. ас. д-р Алия Хансе -  секретар на катедра "Класическо и поп и джаз изпълнителско изкуство" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство  - Пловдив, преподавател по Академичен оперен театър и Вокални ансамбли.

Отличия ще бъдат връчени в категориите:

1.         Вокални групи

2.         Камерни състави

3.         Индивидуални изпълнители – мъже

4.         Индивидуални изпълнители – жени

5.         Награда за най-добро изпълнение на песен от репертоара на Аспарух Лешников  

6.         Награда за авторска песен в стила на старата градска песен  

7.         Награда за най-добро изпълнение на шлагер от 60-те години на 20 век

8.         Награда за най-добър акомпанимент   

 

Последна промяна: 6 Юни 2024

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!