Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

10 нови точки за разделно събиране на използвани пластмасови бутилки в Хасково

Целта е пластмасовите бутилки от напитки, които се изхвърлят, да имат „нов живот“ и да бъдат рециклирани в нови бутилки

Гражданите на Хасково вече имат на разположение нови специализирани съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки от пластмасови бутилки до 3 литра. ЕКОПАК България заедно с Община Хасково разположи 10 нови точки за събиране на рециклируеми отпадъци на оживени места по пешеходни зони и паркове в града.

Новите съдове са предназначени само за отпадъци от пластмасови бутилки за напитки до 3 литра и целта им е да дадат възможност повече от използваните пластмасови бутилки да бъдат преработени, рециклирани за „нов живот“, вместо да попадат в депата за битова смет.

Призоваваме всички граждани и гости на града да използват новите съдове, както и съществуващите контейнери за разделно събиране, за да може по-голяма част от отпадъците от опаковки да се превърнат в нови продукти и да НЕ остават в природата или депата стотици години.

Ако бъдат събрани разделно, пластмасовите бутилки за напитки са материал, който ефективно може да бъде рециклиран и от него да бъдат произвеждани нови бутилки за напитки. Това е стремежът, заложен в директивата на Европейския парламент за опаковките и отпадъците от опаковки от 2018 година. Тя гласи, че най-късно до 2029 година България трябва да събира 90% от пластмасовите PET опаковки за напитки и да влага най-малко 30% рециклиран материал в новите бутилки. До момента от рециклираният PET материал се произвеждат основно дрехи, чанти и други продукти за многократна употреба. Но предстои това да се случва в много голям мащаб и с производството на нови бутилки за напитки. По този начин бутилката отново ще се превръща в бутилка. Събраните бутилки от новите специализирани контейнери в Хасково също ще спомагат за осъществяването на тази цел.

Локациите на новите контейнери в Хасково са, както следва:

  1. Парк „Ямача“ /в близост до монумента „Света Богородица“/
  2. Парк „Ямача“ /ул. „Бойдю Панайотов“, срещу №8/
  3. Парк „Ямача“ /ул. „Заря“, ъгъла с ул. „Цар Симеон Велики“/
  4. Парк „Кенана“ /входът от към ул. „Стара планина“/
  5. Парк „Кенана“ /пешеходна алея до х-л „Европа“/
  6. Парк „Кенана“ /пешеходна алея преди „Зоокът“/
  7. Парк „Кенана“ /до езерото/
  8. Парк „Куба“ /ул. „Металик“/
  9. Парк под „Авеню“ /ул. „Роза“/
  10. Парк, ул. „Гоце Делчев“

 

 

Последна промяна: 22 Август 2022

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!