Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Извънредна докладна записка от кмета на община Хасково относно: Именуване на спортна зала по Бадминтон в Спортен комплекс „Спартак“

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

Oт Станислав Дечев – кмет на Община Хасково

 

ОТНОСНО: Именуване на спортна зала по Бадминтон в Спортен комплекс „Спартак“

 

            УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

Проф. д-р Пюзант Касабян /Пижо/ е роден на 12 януари 1941 г. в гр. Хасково. Той е дългогодишен председател на българската федерация по бадминтон, член на Управителния съвет на Международната федерация и член ИК на БОК.

Още като студент основава първия клуб по бадминтон във ВМИ „Ив. Павлов“. През 1967 г. става шампион в първия републикански турнир по бадминтон с отбор Академик Пловдив.

През 1969 – 1989 г. е играещ треньор, състезател и капитан на отбора по бадминтон на клуб Хасково. 15 пъти е шампион на страната и 9 пъти е носител на купата на България.

От 1972 до 1992 г. е старши треньор на националния отбор на България по бадминтон, участвал включително и на олимпийските игри в Барселона 1992 г.

Касабян е и състезателят с най-много участия на световни първенства на планетата, за което е вписан в книгата на рекорди „Гинес“.

Награден е с орден „Стара планина“, „Орден на труда“, Почетната награда на БОК, Почетен знак от Международната федерация по бадминтон и Почетна диплома от Международния олимпийски комитет.

През 1968 г. Проф. д-р Пюзант Касабян основава Бадминтон клуб „Хасково“, с което се поставя началото на този спорт в Хасково и региона. За 56-годишната си история, мъжкият отбор по бадминтон е завоювал редица призови места. И към днешна дата от клуба продължават да излизат състезатели, които са носители на европейски, балкански и републикански титли и печелят международни състезания. Това е показател, че спортът бадминтон продължава своето професионално развитие в Хасково.

Проф. д-р Пюзант Касабян е първият почетен гражданин на град Хасково от 2001 година.

С именуването на спортната зала в комплекс Спартак отдаваме заслуженото уважение на делото и професионализма на нашия съгражданин Проф. д-р Пюзант Касабян.

Благодарение на неговото дело спорта бадминтон и Хасково придоби известност не само в България, но и по света. Името на Проф. д-р Пюзан Касабян е пример за гордост и подражание на всички любители на бадминтона в България.

 

С оглед гореизложеното и на основание чл.21, ал.1, т.18 от ЗМСМА предлагам на Общински съвет - Хасково да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

Именува спортна зала по бадминтон, находяща се в спортен комплекс „СПАРТАК“ с адрес гр. Хасково, ул.“Средна гора“ № 2 Проф. д-р ПЮЗАНТ КАСАБЯН“.

 

                                  

СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ /п/

КМЕТ НА ОБЩИНА ХАСКОВО

Последна промяна: 13 Юни 2024

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!