Прескочи към основното съдържание на страницата Прескочи до контекстното меню

Докладна записка от Председателя на Общински съвет - Хасково относно: Удостояване със званието „Почетен гражданин на Хасково“ и с отличието “Почетен знак на град Хасково“.

ДОКЛАДНА  ЗАПИСКА

от Таня Захариева – Председател на Общински съвет - Хасково

 

ОТНОСНО: Удостояване със званието „Почетен гражданин на Хасково“ и с отличието “Почетен знак на град Хасково“.

 

              Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

 

         С рег. индекс: 94Д-2683-1 / 16.04.2024 г. в Общински съвет – Хасково постъпи предложение от Инициативен комитет ведно с подписка на граждани за удостояване на ст.комисар Николай Петков Вълчев – директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Хасково със званието „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ХАСКОВО“.

            С рег. индекс: 94Т-4838-1 / 29.04.2024 г. в Общински съвет – Хасково постъпи предложение от Инициативен комитет ведно с подписка на граждани за удостояване на: Илка Александрова Йекел – народна певица, композитор, текстописец, продуцентот Тракийската фолклорна област със званието „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ХАСКОВО“.

Представям накратко биографиите на предложените лица за удостояване с почетните звания по реда на тяхното постъпване в Общински съвет – Хасково:

 

Г-н ст. комисар Николай Петков Вълчев е роден на 25.05.1964 г. в гр.Хасково. Завършил е Висшата специална школа „Г. Димитров“ – гр. София, специалност „Противопожарна техника и безоапсност“ през 1987 г. с квалификация „Инженер по противопожарна техника и безоапсност“. Семеен, има двама сина.

След успешното завършване на висшето си образование, Вълчев постъпва на работа в системата на МВР. На 01.10.1987 г. е назначен на длъжността командир на взвод във войсковото поделение на управление „Противопожарна охрана“ към Софийско градско управление на МВР и му е присъдено звание „Лейтенант“.

В професионалната си кариера е заемал следните длъжности:

  • От 01.03.1992 г. до 01.11.1993 г. инспектор – началник ДБС IV ст. В Общинска противопожарна охрана – Димитровград.
  • От 01.11.1993 г. до 10.04.1998 г. – инспектор в група „Пожарогасене“ при служба „Противопожарна охрана“ към Регионална дирекция на вътрешните работи – гр. Хасково.
  • От 01.04.1998 г. до 03.01.2002 г. – началник на група „Пожарогасене“ в служба „Пожарна и аварийна безопасност“ при Регионална дирекция на вътрешните работи – гр. Хасково.
  • От 03.01.2002 г. до май месец 2024 г. ръководи Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Хасково, като началник или директор с присъдено специфично наименование старши комисар.

         На 25 май 2024 г. старщи комисар Вълчев навърши 60 години.

         По време на службата си ст.комисар Вълчев е многократно награждаван за висок професионализъм, всеотдайност, смелост и конкретен принос при овладяването на пожари, за безупречно и професионално изпълнение на служебните задължения при ръководството и управлението на аварийно-спасителните дейности при обявени бедствени положения или изключително критични ситуации, както следва:

          - 6 пъти с „Обявяване на благодарност” през 1995г., 1997г., 2 пъти през 1998г., 2004 г. и 2007 г., със заповеди на министъра на вътрешните работи, на директора на НСПО-София и директора на РДВР - Хасково;

            - с “Почетен знак” на МВР – ІІІ и ІІ степен през 2007г. и “Почетен знак” на МВР – І степен през 2012г., връчени му със заповеди на министъра на вътрешните работи;

            - 3 пъти с „Писмена похвала” през 2015г., с допълнителен платен годишен отпуск в размер на пет работни дни през 2007г. със заповед № К-1482/25.06.2007г. на Министър на ВР;

            - “Почетен знак” на МВР – ІІ степен през 2007г. със заповед № К-5015/11.09.2007г. на Министъра на ВР;

            - Почетно отличие “За доблест и заслуга” – ІІІ, ІІ и І степен, връчени му със заповеди на министъра на вътрешните работи през 2007г., 2016г. и 2021г. и с „огнестрелно оръжие“, връчено му със заповед на министъра на вътрешните работи през 2022г.;

            През 2021 година на 26-та поредна церемония в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, старши комисар Вълчев е избран за „Пожарникар на годината – 2020 г.“ Наградата му е връчена лично от министъра на вътрешните работи, затова че в изключително тежката 2020 година, в която над 100 дни са бушували тежки пожари, екипите ръководени от него и с личния му професионализъм са защитени живота, здравето и имуществото в региона.

            Старши комисар Вълчев е отличен професионалист, с богат практически опит, изключително инициативен, работоспособен, оперативен и устойчив на високи натоварвания.

            Умее детайлно да анализира проблемите, предлага конкретни обмислени решения и взема правилни управленски решения, включително и в екстремни условия, като поема разумен риск, за да осигури надеждна пожарната безопасност на област Хасково.

            Натрупаният богат професионален опит , както и личностните качества на старши комисар Вълчев, са спомогнали за утвърждаването му като най-добрия ръководител.

            Изградил е сплотен и отговорен колектив от служители в Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Хасково при ГДПБЗН-МВР. Непрекъснато работи за подобряване на дисциплината, професионалната подготовка, натренираност и мотивация на целия състав от регионалната дирекция.

        Работил при осъществяването на пожарогасителна и спасителна дейност, държавен противопожарен контрол, превантивна дейност и защита при бедствия. Създал и поддържа по времена на службата си отлични взаимоотношения с държавните институции, организации, общини и др.

 

             Г-жа Илка Александрова Йекел – народна певица от тракийската фолклорна област, композитор, текстописец, продуцент.

От 1974 г. развива изпълнителска и концертна дейност, записва песни и албуми, снима се във видеоклипове, реализира промоции и турнета. Тази година Илка Александрова навършва 50 юбилейни творчески години посветени на българската народна песен и любовта към публиката.

             Илка Александрова е родена на 05.10.1954 г. в с. Книжовник, област Хасково, но семейството на Илка е от с. Малево, където тя израства и учи.

Първата публична изява е на 6 години, когато се явява на Национален детски фолклорен фестивал в Хасково в читалище „Заря“ и печели първа награда и златен медал.

През 1975 г. се явява на фолклорното надпяване „Китна Тракия пее и танцува“ в местност „Кенана“ в гр. Хасково и е нагладена със златна значка и грамота за изпълнението на песента „Все ме яд мамо“ в съпровод на местен народен оркестър – гадулка, кавал и тамбура.

Професионалната и музикална кариера на Илка Александрова започва с първите й записи по Радио София и Националната телевизия през 1976 г. Получава множество награди от  националното радио и често е удостоявана с приза за „най-слушана певица“ в програмите на дадиото.

През 1981 г. Балкантон издава първата самостоятелна грамофонна плоча на Илка Александрова с две песни „Иван Калинка думаше“ и „Ша ида мамо“, а през 1990 г. Балкантон прави записи и издава дългосвиреща плоча с 11 песни  по текст и музика на самата Илка Александрова.

През 1990 г. по предложение на Борис Воденечаров – главен редактор в телевизията, редакция „Народна музика“ е заснет самостоятелен филм-рецитал с шест песни на Илка Александрова, които записи са реализирани в студио на радио Пловдив.

През 1991 г. с участието си в множество предавания „С бъклица и дрян“ на БНТ Илка Александрова получава приза „Най-често пожелавана изпълнителка“.

През 1992 г. Илка Александрова получава покана и участва в Международен фолклорен фестивал в Нюрнберг, Бавария /Германия/.

През целия си творчески 50 годишен юбилей Илка Александрова издава множество грамофонни плочи, записи на диск и участва в много самостоятелни концерти, ежегодни национални турнета в средните и по-големи градове на страната. Радва се на нови авторски песни, нови албуми, на любовта на публиката, както и творческо сътрудничество с други български народни певци и множество музиканти, композитори, оператори, диригенти.

Илка Александрова е професионалист в областта, в която работи – песенния фолклор. Всяка нейна изява носи индивидуалност и стил, както и настроение за публиката.

 

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

 

Съгласно изискванията на чл.10 от Правилника за почетните отличия и звания на град Хасково и рeда за присъждането им, предложенията бяха разгледани от Комисия за удостояване с почетни отличия и звания на град Хасково, избрана с Решение № 610 от 15.04.2022 г. на Общински съвет – Хасково. Комисията проведе заседание на 22.05.2024 г. и обстойно разгледа предложените кандидатури и мотивите на Инициативните комитети. Изхождайки от основанията за удостояване на изявени изтъкнати граждани, залегнали в Правилника, във връзка с чл.13 от Правилника за почетните отличия и звания на град Хасково и реда за присъждането им, Комисията внася следните предложения до председателя на Общински съвет – Хасково:

 

I.Да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Хасково“:

 

1.Николай Петков Вълчев.

 

II.Да бъде удостоен с отличието „Почетен знак на Хасково“ – г-жа Илка Александрова Йекел.

 

Мотивите са следните:

Предложените кандидатури изцяло съответстват на изискванията за удостояване със званието „Почетен гражданин на Хасково“ и с отличието „Почетен знак на Хасково“, приети в Правилника за почетните отличия и звания на град Хасково.

Предвид гореизложеното предлагам Общински съвет – Хасково да вземе следните решения:

 

                                               Р Е Ш Е Н И Е:

 

На основание чл.21, ал.1, т.23 и ал.2 от ЗМСМА и чл.2, т.2 и чл.5 от Правилник за почетните отличия и звания на град Хасково и реда за присъждането им, Общински съвет – Хасково удостоява със званието „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ХАСКОВО” -  Николай Петков Вълчев,

 

 

Р Е Ш Е Н И Е:

 

На основание чл.21, ал.1, т.23 и ал.2 от ЗМСМА и чл.2, т.1 и чл.4 от Правилник за почетните отличия и звания на град Хасково и реда за присъждането им, Общински съвет – Хасково удостоява с отличието „ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ХАСКОВО” -  Илка Александрова Йекел.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ

СЪВЕТ – ХАСКОВО:  /п/

                   /Таня Захариева/

 

 

 

 

Последна промяна: 6 Юни 2024

Бъдете информирани

Абонирайте се! Получавайте първи всички актуални новини, събития, обяви и съобщения от Община Хасково.

Следвайте ни в социалните мрежи!