Рекорден брой -1444 танцьори са заявили участие в 12-ото издание на Международния танцов фестивал „Вълшебен свят“ в Хасково, който започва на 15 юни, съобщи на пресконферениция днес директорът на фестивала Милена Налбантова. В продължение на три дни, на три сцени  в града ще се изявят представители на 104 танцови колектива. За сравнение миналата година са били 52.  В Хасково ще пристигнат танцьори от 13 държави сред които Русия, Швеция, Гърция, Румъния, Италия, Индия, Унгария. Те  ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури. Освен медали и купи, са предвидени стипендии и парични награди, а Купата на кмета ще бъде връчена на най-атрактивния танцов колектив, като задължително условие е той да не бъде от  Хасково. За първи път сцена на фестивала става и Спортна зала „Дружба“. До сега се използваха само сцените в Младежки център и читалище „Заря“. В Хасково ще бъдат представени повече от 30 танцови стила. За първи път на сцената в зала „Дружба“ ще могат да бъдат видяни карибски и бални танци, както и аржентинско танго.

Заедно с танцьорите са и техните придружители, хореографи, треньори. Според резервациите в хотелите в града и околните населени места това са над 4 хиляди души. Всички хотели в радиус от около 20 километра до Хасково са пълни.  Откриването на фестивала е в петък. То е предшествaно от парад на участниците от площад „Свобода“ до читалище „ Заря“. Мастър клас по съвременна хореография ще направи Марко Бати. Той ще направи кастинг за академията си в Италия.  

“Вълшебен свят”, се организира с подкрепата на Oбщина Хасково. Той ще завърши с гала бест концерт на най-добрите в неделя от 18:30 часа в читалище“Заря”.

„За нас престижно е признанието, което получихме като единствено събитие, не само в България, но и в Източна Европа. Акредитирани сме да дадем стипендия от най-голямата световна танцова академия "Бродуей денс център" в Ню Йорк. Другата е от другата голяма световна компания "Степс". Продължават и други степендиантски програми за обучение в Италия, Гърция, Унгария.  Така, че фестивалът изцяло оправдава своето име“, каза  пред журналисти директорът на фестивала Милена Налбантова. По думите й събитието се превръща в отворен прозорец за хората, които искат да продължат да се развиват в сферата на танците. Милена Налбантова благодари за изключителната помощ на Общината за реализацията на фестивала. Освен финансово, Общината предоставя безплатно зали и осигурява охрана.