Кметът на община Хасково Добри Беливанов връчи наградите за дебютна литература „Южна пролет” в 46-ият конкурс.

44 автори участваха в конкурса с 43 свои първи книги в жанровете поезия, проза, детска литература и драматургия. Журито, оценящо кандидатите, бе с председател доц.д.н.Ивайло Христов и членове: Теодора Димова, Бойко Ламбовски, Таньо Клисуров, Хубен Стефанов.

 

Бронзов пегас в категория „Проза“ получи Николай Терзийски за романа си „Отлъчване”. В раздел „Поезия“ бе отличен Иван С.Вълев за стихосбирката му „Завой”. Зорница Иванова получи наградата от 46-ото издание на конкурса в раздел „Детска литература“ за дебюта си с „Мая и концертът на талантите“.

Пегас за „Драмтургия“ бе присъден на пиесата „Да се преструваш е прекрасно“ на актьора от трупата на Хасковския театър Петър Влайков.

 

Съпътстващите награди от Община Хасково получиха:

Наталия Делева в жанр „Проза“ за романа “Невидими“;

Лилия Йовнова в жанр „Поезия“ за стихосбирката „Моментът преди порастване“;

Вангел Имреоров в жанр „Поезия“ за стихосбирката „Напускане на спомена“.

 

Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия“ присъдиха наградата си на Лида Пантелеева за книгата й „Изгубената мелодия на духчето Йойо“, участваща в раздела за детска литература.

Даниел Тунев получи наградата на Сдружение за култура “Хасково 2015“ за стихосбирката си „Чудовища и милосърдие“.

 

Йордан Нанчев тази година е носителят на наградата за цялостен принос в областта на литературата и изкуството на името на Александър Паскалев.

 

За първи път тази година Община Хасково връчи специална награда на издадетлство, подкрепило най-много дебютанти в Националния литературен конкурс „Южна пролет” 2018. Плакетът получи Издателска къща „Жанет 45”.

 

Йордан Нанчев

 

Николай Терзийски

 

Иван С.Вълев

 

Зорница Иванова

 

Петър Влайков