Успешно приключи изпълнението на проект "Независимост и толерантност в Европа /INTOEU/", финансиран по програма "Европа за гражданите", Направление 2:  Мярка 2.1 „Побратимяване на градове“

 

Участие: Проектът позволи да бъдат събрани 178 граждани от Комотини (Гърция), Визеу (Португалия) и Флоренция (Италия). В проектните дейности се включиха 124 гости от Комотини, 23 от Визеу и 31 от Флоренция. Съобразно своя профил и интереси те имаха възможност да участват активно в различните мероприятия организирани от Община Хасково.

 

Място/Дати: Срещата се състоя в град Хасково, България от 06.09.2017 г. до 09.09.2017 г.

 

Кратко описание:

 

Денят 06.09.2017 г. беше посветен на посрещане на участниците. За гостите беше организирана вечеря за „Добре дошли“, където те имаха възможността да дегустират традиционна българска кухня, както и различни храни от местни производители. За да се запознаят участниците с местния фолклор и традиции, по време на вечерята беше организиран концерт на Народен оркестър към община Хасково и фолклорен танцов ансамбъл „Южняче“ към ОП „Младежки център“.

 

Денят 07.09.2017 г. беше посветен на Бизнес форум „InToEU”, където се обсъждаха ползите от членството в Европейския съюз и се представяха добри практики и възможности с европейско финансиране. Във форума се включиха гост лектори от Комотини, Гърция и представители на Областен информационен център – Хасково, Enterprise Europe Network - гр. Стара Загора, EURES към РСЗ Хасково и Европейски информационен център Европа директно – Хасково. За участниците по проект бяха организирани и срещи с представителите на местния бизнес.

 

Денят 08.09.2017 г. беше посветен на игра за младежи – спортно ориентиране „Сглоби Европа – Опознай Европа“. Младежи на различна възраст се включиха в спортното ориентиране, чиято цел беше да открият частите на пъзел – картата на Европейски съюз, а след това на пикник те обсъдиха актуални и интересни за тях теми. Вечерта беше организиран Парад на носията и съвместен концерт на фолклорни групи и ансамбли от градовете партньори по проект. Участниците отправиха своя Европейски поздрав по случай празника на град Хасково – 8 Септември.

 

Денят 09.09.2017 г. беше посветен на Туристически форум „Европа без граници“ и посещение на забележителностите на община Хасково – Монумент Богородица, Регионален исторически музей – Хасково, Узунджовската църква, Александровска гробница и Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“.

Туристически форум „Европа без граници“ се състоеше от две части – изложение и семинар. В рамките на туристическото изложение партньорите по проект представиха своята страна и община като туристическа дестинация пред гражданите и гостите на Хасково. По време на семинарната част всяка община имаше възможността да представи своя туристически потенциал. В дискусионната част бяха обсъдени добри практики в областта на туризма, обмяна на опит при разработване на проекти с европейско финансиране, както и възможността за съвместна работа по европейски проекти с общините партньори и гостуващите общини. В Туристическия форум се включиха освен партньорите по проект и други общини от България, Франция, Румъния, Словения, Холандия и Австрия.

 

Освен предвидените по проекта дейности участниците посетиха мероприятия от празнична програма на град Хасково, която предлагаше разнообразие от изложби, концерти, спектакли, театрални постановки и тържествени ритуали. Гостите имаха възможност да се запознаят отблизо с културата, традициите и изкуството в нашата страна.


На фейсбук страницата на проекта https://www.facebook.com/pg/INTOEUHASKOVO и вие можете да се запознаете с нашите приятели, да разгледате снимки, клипове или просто да се насладите отново на преживяното. 

 

Върни се в началото на страницата