Делегация от Хасково, водена от заместник кмета Милена Трендафилова, взе участие в европейския проект „Да си спомним за бъдещето” 575971-CITIZ-1-2016-1-FR-CITIZ-NT, подкрепен от Европейския съюз в рамките на програма „Европа за гражданите”. Хасковлии бяха поканени за участие от побратимения град Шатийон-сюр-Ендр, Франция. В проекта, в град Лош се включиха 256 представители от всички европейски страни. Приоритет на програмата бе: изграждане на мостове между младите европейци.

В рамките на няколко дни, в различни форуми се дискутираха теми свързани с европейското бъдеще на страните членки, в който децата от българската делегация взеха активно участие. Хасковската група впечатли и с изпълнения на танцьорите от ансамбъл „Южняци“.

В последния ден на визитата бе предвидено „Европейско село“. В него всички 29 държави представиха автентични ястия и продукти, традиционни за своята страна.

На щанда на България участниците в събитието имаха възможността да опитат приготвен от нашата делегация боб, катък с чушки и разнообразни колбаси, сирена, кашкавали, халва и мед на местни фирми. Посетителите останаха пленени от вкуса на продуктите на фирмите „Нолев“, „Саяна“, „Дюсена“, „Хъни Трейд 2012“, а българската роза в асортимента на стоките от фирма „Ния Милва“ и тази година бе предпочитана от чужденците.

Изключителен интерес предизвиква и град Хасково като туристическа дестинация с богата си история и културно наследство.