Договор с „ Ветеринарни практики ЗД“ ООД  за ограничаване популацията на бездомни кучета сключи община Хасково, той ще действа до завършването на приюта за безстопанствени животни и пускането му в действие.

Мобилната амбулатория на клиниката  е разположена до изградените помещения за приют в бившата ОСМА. Трима лекари започват улавяне на бездомните кучета в Хасково в ранните часове утре/11 юли/. Те ще бъдат придружени от служители на ОП „ Екопрогрес“ .  Общинското предприятие ще координира работата на ветеринарите. Сигнали за безстопанствени кучета  вече се  приемат на телефон 038 62 20 20 , след работно време сигналите се записват от телефнен секретар.

Животните ще бъдат упоявани със стрелички. След това с автомобил отговарящ  на изискванията на закона ще бъдат отвеждани в мобилната амбулатория. Там ще бъдат обезпаразитявани външно и вътрешно,  ваксинирани срещу бяс, кастрирани, чипирани, ще им бъде поставяна и ушна марка.  Обработените кучета ще остават в помещенията на бившата ОСМА за 24 часа, след което съгласно изискванията на закона ще бъдат връщани на местата от където са уловени.

 Освен това лекарите могат да евтаназират кучета при условията на чл 179 ал.3 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност.  

Ветеринарите ще изготвят и регистър на обработените кучета. Залавянето на кучетата ще става с възлагателно писмо от Общината. За акцията ще бъдат уведомени и хасковски дружества за защита на животните, които ако прояват интерес могат да присъстват на акциите по улавяне и обработка на животните.