45-тите Литературни дни „Южна пролет“ бяха открити в Хасково. Огънят запали Иван Христов - лауреат от  конкурса „Южна пролет“  2002 година. Тогава той спечели статуетката "Пегас" в раздела поезия с дебютната си стихосбирка   „Сбогом, деветнайсти век“. Днес Иван Христов е доктор по нова българска литература в Института по литература към БАН.  Дните бяха открити официално от кмета Добри Беливанов.
Веднага след откриването в залата на ДКТ „Иван Димов“ започна юбилейна вечер на Петър Василев - носител на наградата „Александър Паскалев“ и концерт на група „Диана Експрес“. Комбинацията не е случайна, защото Петър Василев е автор на текста на една от най-известните песни на групата „Наследство“, популярна повече като  „Две праскови посях и две череши“.
В националният конкурс за дебютна литература тази година участват 33 автори с 31 произведения, някои от книгите са с по двама автори. Жури с председател Владимир Зарев оценя творбите.
Част от „Южна пролет“ са множество срещи с утвърдени български автори, дебютанти, изложби, творчески работилници.
23 издателства участват в книжния базар.  
Лауреатите от литературния конкурс в различните категории ще бъдат обявени и наградени на церемония в петък от 18.00 часа в ДКТ “Иван Димов.