Откриха асансьора в хасковската библиотека

От днес официално работи асансьора в РБ “Христо Смирненски“ Хасково. Той е направен по проект на общината, финансиран по Проект „Красива България”, който е част от програмата на Министерството на труда и социалната политика за намаляване на безработицата и стимулиране на заетостта в страната и която ежегодно се финансира от програмния бюджет по Националния план за действие по заетостта.  Общата стойност на проекта е 144 900 лева. От тях 130 410 е безвъзмездната финансова помощ, а 14 490 лева са от общинския бюджет. Целта на проекта е провеждане на сградата на Регионална библиотека „Христо Смирненски”, гр. Хасково в съответствие с изискванията на нормативната уредба за хората с увреждания за достъпност и безопасност.  
„Това е една изключително полезна придобивка, с която се улеснява достъпа, както до библиотеката така и до музея, който е в същата сграда“ , подчерта при откриването кметът Добри Беливанов. На откриването присъстваха и двамата му заместници Евгени Консулов и Милена Трендафилова.
Откриването на асансьора бе повод директорът на библиотеката Кирилка Страшникова да обърне внимание, че от този отоплителен сезон библиотеката се отоплява на газ. Това икономисва около 1000 лева на месец от сумата за отопление. До сега сградата се отопляваше с парно на нафта, което освен скъпо бе и неефективно, заради което се включваха допълнително електрически печки. А от месец май библиотеката и музея са на свободния пазар на ток, от което сметките им за електричество са паднали с над 20 процента на месец. Страшникова каза още, че със средства, отпуснати целево от Министерството на културата са сменени тежките стари неенергоефективни врати на читалните, което също допринася за комфорта в сградата.
До дни се очаква да бъде подписан договор по съвместен проект заедно с Турция, по който ще бъде закупена техника, с която да се дигитализира периодичинят печат. Директорът на библиотеката подчерта, че проекта ще се случи заради активната роля на Община Хасково, която е съдействала за намирането на НПО в Туриця, което да е партньор по проекта.
Директорът на музея Пенко Добрев подчерта, че асансьора е бил изключително необходим и монтирането му се чака от десетилетия. Добрев също отчете, че в момента в музея се правят ремонти, отлагани повече от 10 години. 
По проекта освен асансьор, е изградена и рампа за достъп до сградата с инвалидни или детски колички.

 

Върни се в началото на страницата