Стартира проектът за Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково

Община Хасково организира встъпителна пресконференция и официална церемония за ефективния старт на #проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ОП„Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

„Това е една знакова сграда за #Хасково. Този проект започна през 2016 г. По това време аз, като Областен управител, настоявах тя да бъде включена в ОП „Региони в растеж“ и заедно с тогавашния заместник-кмет на община Хасково Евгени Консулов успяхме. Това е символична сграда за Хасково. Тук ежедневно влизат стотици хора от цялата област и затова тя е важна за целия регион. Тук са ситуирани почти всички държавни институции. Радвам се, че успяхме да стигнем до днешния старт, въпреки проблемите. Пожелавам успех на строителя. И вярвам, че надзорниците по проекта ще бъдат стриктни, за да се поздравим с качествено изпълнение“, каза по време на официалната церемония #кметът на #община Хасково Станислав Дечев.

Сградата на Областна администрация Хасково е построена преди 1987г. В нея се помещават почти всички държавни структури, което я прави изключително важна за населението. Годишно тази града е посещавана от хиляди жители на област Хасково, които ползват услугите на ситуираните в там държавни институции като Областен управител на Хасково, РУО, АСП, Държавен архив и др. Освен това тази сграда се намира на централния градски площад „Свобода“ и нейното обновяване ще преобрази централната градска част на Хасково.

Обща стойност на проекта е 1 994 533.88 лева. От тях 1 695 353,81 лв. са европейско финансиране чрез Европейския фонд за регионално развитие, а 299 180,07 лв. са национално съфинансиране.

Основната цел на проекта е повишаване на енергийната ефективност и осигуряване на достъпна архитектурна среда в административната сградата на държавната администрация. Конкретните цели на проекта са:

1. Да се повиши енергийната ефективност и да се достигне клас на енергопотребление "А+" в публичната инфраструктура - Административната сграда на Областна администрация Хасково;

2. Намаляване на разходите за енергия на обществените сгради;

3. Осигуряване на по-добро качество на въздуха, условия за живот и работна среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие;

4. Подобрен достъп за лица с увреждания;

5. Запазване на традиционните функции на Областна администрация Хасково, свързани с предлагане на обществени услуги, не само за местното население, но за населението от цялата Хасковска област;

6. Повишаване на комфорта на служителите в държавната администрация, и преди всичко на потребителите на услуги, предлагани от държавните структури, които се помещават в сградата.

Експертите, подготвили и защитили проекта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, представиха подробна информация за основните дейности, които започват да се изпълняват от днес и за очакваните резултати по време на нарочна пресконференция.

В официалната церемония за старта на проекта участваха още заместник-кметът на община Хасково Динко Тенев, областният управител на Хасково, заместник областният управител, представители на общинска и областна администрация, представители на фирмата-изпълнител на ремонтните дейности – Аква 3 ООД и на фирмата, която отговаря за строителния надзор на проекта. За успеха на начинанието водосвет отслужи отец Никола. Срокът за изпълнение проекта е 13.02.2023 г.

Върни се в началото на страницата